Veszélyes, ha tiltólistán a gyerek, mint a cigaretta vagy a kutya

GettyImages-1237239347

Miközben hazánkban is egyre több szálloda kiáltja ki magát gyermekmentesnek, olyan komoly gazdasági erőt képviselő országok is küzdenek az elöregedő társadalom fenyegető jelenségével, mint Japán vagy az Egyesült Államok. Egy nagy vitát kavart incidens miatt Dél- Koreában egyre több étterem, a cigaretta és a kutyák után, a gyerekeket is tiltólistára helyezi. A vitatott intézkedés akár az idősek ellátásának biztosítását is veszélyeztetheti.

Még 2012-ben egy dél-koreai étteremben, egy felszolgálásra szánt forró levessel leforrázták egy vendég gyermekét, aki később a közösségi médiában szimpatizánsokra talált az étterem elmarasztalásában. Amint azonban a vendéglátóipari egység kameráinak felvételei is napvilágot láttak a baleset előtt a helységben futkározó kisgyerekről, a közvélemény elfordult a felháborodott anyától. Sőt, 2014-re egyre több bár és étterem hirdette magát gyermekmentes övezetként, s egy 2021-es felmérés szerint addigra már 10 megkérdezettből 7 támogatta a gyerekek kitiltását egyes vendéglátóipari egységekből.

A mára általánossá váló jelenség sok problémát vet fel, melyek közül a legfenyegetőbb talán az, hogy miközben az elöregedő társadalmú ázsiai ország az elmúlt bő 16 év során mintegy 200 milliárd dollárnyi összeget költött gyermekvállalást ösztönző intézkedésekre, a gyermekmentes zónák elszaporodása nem segíti a fiatalok családalapítási kedvét, sem a gyermekek népszerűsítését.

A gyermekmentes övezetekben hasonló ábrák jelzik a kiskorúak kitiltását is
A gyermekmentes övezetekben hasonló ábrák jelzik a kiskorúak kitiltását isThomas Trutschel / Getty Images Hungary

Annak a rétegnek a drámai csökkenése, amelytől később a nyugdíjasok ellátását is várja a társadalom, a gazdaság szempontjából is módfelett aggályos. Míg a stabil népességhez 2,1-es termékenységi ráta szükséges, tavaly Dél-Koreában ez a szám rekordalacsony szintre, 0,78-ra zuhant vissza, Japánban 1,3, az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is csupán 1,5–1,6 körül mozog.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra