Rossz a fülhallgatód? Ezt próbáld ki, mielőtt kidobnád

GettyImages-162221479

Fülhallgatóját egy igazi zenemániás körültekintően választja meg, sokféle szempont figyelembevételével – az is lehet, hogy drága darabot vásárolsz, amiről nem mondasz le szívesen, ha úgy tűnik, hogy elromlott.

Bizonyos esetekben azonban nem biztos, hogy erről van szó, még akkor sem, ha arra figyelsz fel, a hangzás már nem olyan, mint a füles új korában volt, vagy esetleg egyik oldalon erősebbnek hallod a zenét, mint a másikon. Van egy olyan szempont, amely nem biztos, hogy automatikusan eszedbe jut, pedig egyszerű: mikor tisztítottad meg utoljára?

Szégyellni nem kell, mert természetes

A drágább fülhallgatókhoz jár egy kis tok is, amelyben tarthatod, de nem mindenki elég pedáns ahhoz, hogy tényleg használja is azt, így táskájába vagy zsebébe süllyeszti az eszközt, amikor már nincsen rá szüksége. 

Nem ez az egyetlen oka annak, hogy a fülhallgató bepiszkolódhat – sokszor a fülzsír a ludas a dologban.

A fülzsír termelődése mindannyiunknál egyedi tulajdonság: van, akinek szinte soha nem kell kitörölnie a fülkagylóját, míg mások életét megkeseríti a dolog. (Nekik sem ajánlott azonban fülük belsejébe dugni semmit, a fültisztító pálcikát különösen nem.) Fülhallgató használata közben ugyanakkor mindannyiunk fülzsírjából óhatatlanul kerül az eszközre, ami teljesen természetes, nincsen okod szégyenkezni miatta.

 

A fülhallgatót is tisztítani kell időnként
A fülhallgatót is tisztítani kell időnkéntElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

Így pucold a fülhallgatód!

Egyszerű felismerni, ha ez történt: a sárgás-barnás elszíneződés egyértelműen jelzi, hogy itt az ideje a füles megtisztításának. Elektronikai eszközről lévén szó, ezt elővigyázatosan kell elvégezni, a következő módszerrel:

  • Keress egy alkoholos törlőkendőt, vagy egy tiszta, nem szöszölő textildarabot, amelyet alkoholba márthatsz.
  • Mielőtt elkezded tisztítani a fülhallgatót, figyelj oda arra, hogy a kendő ne tocsogjon az alkoholban, így ne folyjon az eszközbe abból.
  • Óvatosan töröld át az elszennyeződött részeket, amíg nem tapasztalatod azt, hogy az elszíneződésnek nyoma sincsen.
  • Ha ujjal nem éred el minden részét, használhatsz fültisztító pálcikát, ha nagyon óvatos vagy, akár fogvájót is.
  • Tisztítás után tedd félre, hogy kiszáradhasson a fülhallgató.

Ha leszedhető szilikonrésze is van, azt nyugodtan vedd le, tisztítsd meg alaposan, majd kiszáradás után helyezd rá vissza.

A csatlakozót is érdemes időről időre kipucolni
A csatlakozót is érdemes időről időre kipucolniMade Sunesa Adi Wijaya / EyeEm / Getty Images Hungary

Füled egészsége is fontos

Ha ezzel megvagy, optimális esetben meg is oldottad a hangzásbeli problémát, fülhallgatód pedig olyan, mint a régi. Ugyanakkor érdemes abban az esetben is megismételni időnként ezt a folyamatot, ha még nem veszed észre semmi jelét annak, hogy piszkos az eszköz. 

Az sem elképzelhetetlen ugyanis, hogy egy piszkos fülhallgató használatával fertőzés alakul ki füledben, aminek akár komoly következményei is lehetnek.

Ha váladékozást, nyomásra kialakuló fájdalmat, nyomást tapasztalsz füledben, mely esetleg lázzal párosul, akkor okvetlenül fordulj fül-orr-gégész szakorvoshoz is azon túl, hogy megtisztítod a fülhallgatót. Amíg panaszaid nem enyhülnek, ne is használd az eszközt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek