Új pénzt vezetnek be Magyarországon: ilyen címletek jönnek

GettyImages-2082927390
Olvasási idő kb. 3 perc

A két új címletre a gyűjtők ácsingózhatnak leginkább: a nyári olimpiai és paralimpiai játékok kapcsán kibocsátott forintérmék a magyar sport napján, azaz ma kerültek forgalomba.

Már 1980 óta minden egyes olimpia alkalmából új érméket veret a Magyar Nemzeti Bank: az idei, párizsi játékok apropóján a „XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Nyári Paralimpiai Játékok” elnevezésű érmék készültek el, melyeket 15 ezer forintos ezüst, illetve 3 ezer forintos színesfém kivitelben készítettek.

Természetesen ezeket az érméket maga a jegybank is elsősorban a gyűjtőknek ajánlja, nem a készpénzforgalomba való bevezetésük volt kiadásukkal a célja. A kétféle érme képe azonos, csak névértéke tér el alapanyagának megfelelően.

Az új forintcímletek megjelenésének apropóját az idei nyári olimpiai és paralimpiai játékok adták
Az új forintcímletek megjelenésének apropóját az idei nyári olimpiai és paralimpiai játékok adtákChesnot / Getty Images Hungary

Így fest a különleges forintcímlet

Az előoldalon négy sportág modern ábrázolása látható: a kalapácsvetés, a kenuzás, az úszás és a para-asztalitenisz, amelyekben a magyar csapatok leginkább éremesélyesek.

A sportágakat megjelenítő absztrakt alakok azonos súlyozással, egyenrangúan ábrázolják az ép és a parasportolókat és a nemeket is egyenlő arányban jelenítik meg, hiszen ez az első olyan világjáték, amelyen ugyanannyi női és férfi sportoló vesz részt.

Az emlékérméket tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye a jobb szélen, a kenulapát közelében látható.

A hátoldalon egy stadion absztrakt felülnézeti ábrázolása látható, középmezőben a Magyar Olimpiai Csapat és a Magyar Paralimpiai Csapat logójával. Az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás a kiváló sportolói teljesítményekre, a pénzek az egyenlőség, az integráció és az inklúzió jegyében az „egységes csapat – egy ország” hordozzák az MNB sajtóközleménye szerint.

Mindkét emlékérme átmérője 37 mm, szélük recézett. A 15 ezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A 3 000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben 5000 darab, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 7000 darab készíthető. Az ezüst érme a mai kibocsátástól számított legfeljebb három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek