Új pénzeket vezetnek be Magyarországon: már ma találkozhatsz velük

GettyImages-1479483928
Olvasási idő kb. 2 perc

A magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat második elemeként ezüst és színesfém pénzérméket bocsát ki ma a Magyar Nemzeti Bank.

Ezúttal Baranya vármegye és Pécs kerül főszerepbe.

„Baranya vármegye, Pécs” megnevezéssel 20 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank – olvasható a központi bank oldalán. A pénzeket a 2022-ben indult magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat második elemeként adják ki, amelyek

előlapján a vármegyeszékhely, Pécs kiemelkedő kulturális emlékei, a hátoldalán pedig a vármegye természeti kincsei láthatók. 

Érdekesség, hogy a 40 gramm súlyú 20 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 29,50 grammos, 3000 forintos címletű színesfém változat 90 százalékban rézből és 10 százalékban cinkből készült. 

Az új emlékérme össze sem hasonlítható forgalomban lévő pénzeinkkel
Az új emlékérme össze sem hasonlítható forgalomban lévő pénzeinkkelDaniel Tamas Mehes / Getty Images Hungary

A Kereszthury Gábor iparművész tervezte emlékérmék nem kerülnek készpénzforgalomba, szerepük leginkább a figyelemfelhívás. Az ezüst emlékérme a kibocsátást követő 3 hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg mától a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek