Cégvezetés házastárssal – valójában ki a főnök?

GettyImages-1313481146
Juhász Marianna

Vajon kibírja-e egy házasság, ha a feleket még a munkájuk is összeköti? Hogyan lehet a magánéletet különválasztani az egyébként is stresszes munkahelytől? Sokan óva intenek attól, hogy a nap 24 óráját együtt töltsük a párunkkal. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a közös munka erős kapocsként szolgálhat.

Nehéz megmondani, hogy mi a jó házasság titka. Vannak, akik úgy vélik, mindenképpen jót tesz a kapcsolatnak, ha nemcsak az anyós van tisztes távolságban, hanem a házastársuk munkahelye is. Ezzel szemben vannak, akik kifejezetten előnynek tartják, hogy közös vállalkozásban vagy munkahelyen dolgoznak életük párjával.

Kiegyensúlyozottak otthon és a munkában is

Tamás és Ildikó még huszonévesen, az egyetemen ismerkedtek meg. A diploma megszerzése után mindketten pénzügyi területen, de más-más cégnél helyezkedtek el Budapesten. Ám hamar felismerték, hogy egy, a fővárosnál nyugodtabb környezet ideálisabb lenne a családalapításhoz, ezért úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek abba a kisvárosba, ahol Ildikó felnevelkedett.

Fontos, hogy a legtöbb céget vagy vállalkozást érintő kérdésben egyetértsenek a házastársak
Fontos, hogy a legtöbb céget vagy vállalkozást érintő kérdésben egyetértsenek a házastársakmixetto / Getty Images Hungary

Nyitottak egy kis üzletet, amit most már több mint húsz éve közösen vezetnek. A legtöbb kérdésben egyetértenek, de a végső döntés a legtöbbször a férj véleménye alapján születik meg. Ennek ellenére kiegyensúlyozottnak tartják a kapcsolatukat otthon és a munkában is. Ez annak is köszönhető, hogy ha a család leül vacsorázni, nem kerülnek szóba a közös vállalkozás ügyei.

Közös kötelék a közös cég

Halász Rita pszichológus, life és business coach szerint nagyon fontos, hogy az ugyanazon a munkahelyen dolgozó házaspárok megtanulják különválasztani a munkát a magánélettől. Hatványozottan igaz ez azok esetében, akik közös vállalkozást vezetnek, mert ők nemcsak egymáshoz kötődnek érzelmileg, hanem a céghez is.

Ha sikerül meghúzni a határt a magánélet és a munka között, kisebb eséllyel végződik válással a házasság
Ha sikerül meghúzni a határt a magánélet és a munka között, kisebb eséllyel végződik válással a házasságTorriPhoto / Getty Images Hungary

„Ha a felek tisztában vannak azzal, hogy hol a határ a munka és a privát szféra között, kisebb lesz az esély arra, hogy a kapcsolat válással végződik. Ez hosszú távon több szempontból is praktikus, mert adott esetben nemcsak a kapcsolatukat, hanem a vállalkozásukat is megmentik az összeomlástól” – hangsúlyozza a szakértő, hozzátéve: „Közös munkahely nélkül is csak akkor stabil egy kapcsolat, ha a felek feltétlen bizalommal vannak egymás iránt. A lojalitás hiánya mind a munkában, mind a magánéletben romboló lehet.”

Ki a főnök otthon és a munkahelyen? 

Sokat segíthet a nézeteltérések tisztázásában, ha a partnerek jól elosztják egymás között a munkát. Habár egy temperamentumos magatartás előnyt jelenthet egy-egy gyors döntés meghozatalánál, de fontos, hogy a nagy döntéseket közösen hozzák meg a vállalkozásban is a házastársak. Ettől függetlenül kell, hogy mindenkinek legyen saját területe a munkában, amibe nem szól bele a másik. 

Ha a szerepek tisztázottak, azt sem a közös vállalkozás, sem a házasság nem sínyli meg
Ha a szerepek tisztázottak, azt sem a közös vállalkozás, sem a házasság nem sínyli megDavin G Photography / Getty Images Hungary

„Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egészen másként viselkedik valaki magánemberként, mint cégvezetőként. Éppen ezért megeshet, hogy míg házaspárként jól kiegészítik egymást a partnerek, munkatársként már nem biztos, hogy a legideálisabb párost alkotják.
Tisztázni kell azt is, hogy ki a főnök otthon, és ki a főnök a munkahelyen. Ha mindig csak az egyikük dominál, és a »szerepek« nem tisztázottak, az folyamatos feszültséget eredményezhet otthon és a munkahelyen is” – hívja fel a figyelmet a szakértő, külön kiemelve:

„Kifejezetten célszerű, ha az együtt dolgozó házaspárok időt szánnak arra, hogy a munkából adódó véleménykülönbségeiket bizonyos időnként – havonta, negyedévente – ütköztetni tudják.

Ha pedig gyermekeket is nevelnek, szülőként ügyeljenek arra is, hogy a munkájuk miatt minél kevesebb időt legyenek egyszerre mindketten távol a gyerekeiktől.”

Kapocs lehet még a közös siker is

A közös munkahely, vagy a házastársunkkal együtt vezetett vállalkozás nem mindig jelent hátrányt. Sokszor kifejezetten előny, ha a feleség tudja, azért bosszús a társa, mert munkahelyi probléma nyomasztja. Továbbá az is szerencsés lehet, ha belelátnak a másik időbeosztásába, és tudják, hogy a társuk miért ér haza később a munkából. 

Halász Rita tapasztalata szerint azok, akik az életben jól működő párost alkotnak, általában az üzleti életben is jól kiegészítik egymást, különösen akkor, ha felismerik, hogy kinek mely területeken vannak erősségei.
Egy stratégiában gondolkodó gazdasági szakembernek kiváló partnere lehet a munkában is egy, az ösztöneire, megérzéseire hallgató társ.

Nem mellesleg azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy abból is csak ritkán adódhat vita, hogy ki menjen a gyerekkel szabadságra. A kapcsolatot pedig tovább erősíthetik a munkában is közösen elért sikerek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra