13 dolog, amire a pénzügyi befektetők szerint felesleges sokat költeni

GettyImages-1265038744
Olvasási idő kb. 6 perc

A bevetélek növelése mellett leginkább a felesleges kiadások visszafogásával érheted el, hogy több pénzed maradjon a hónap végén. Hogy pontosan min érdemes spórolni, arról a befektetők elég határozott elképzeléseket vallanak.

Akármennyi pénzből is gazdálkodsz, valószínűleg nem szeretsz pazarolni, de a pénzügyi befektetőkre különösen igaz, hogy precízen kordában tartják kiadásaikat. „A befektetők általában nem költenek sokat, és biztosan nem vesznek olyan dolgokat, amiket nem engedhetnek meg maguknak” – mondja Jill Gonzalez, a WalletHub elemzője. A pénzügyi tudatosságba az is beletartozik, hogy a minőséget keresik a mennyiség helyett, nem verik magukat hiteltartozásokba, élnek az akciókkal, és a diszkontüzleteket sem vetik meg. Összeállításunkból megtudhatod, mik azok a tipikus dolgok, amikre szerintük felesleges sokat költeni.

1. Ágyneműk

Elmúltak azok az idők, amikor egy jó minőségű ágyneműre kisebb vagyonokat kellett költeni. Manapság már magasabb szálszámú darabokat is lehet elérhető áron találni – főleg, ha megfontolod Trae Bodge megtakarítási szakértő tanácsát, aki szerint a vásárlással érdemes megvárni a nagyobb akciókat (mint amilyen például a black friday). Jó ötlet lehet elolvasnod az interneten a vásárlói visszajelzéseket is: ha egy termék sokaknak bevált, bizonyára te sem fogsz benne csalódni.

Elérhető áron is találhatsz minőségi ágyneműt
Elérhető áron is találhatsz minőségi ágyneműtJackF / Getty Images Hungary

2. Autó

Az autópiacon látványosan elszálltak az árak, ezért kevesen tehetik meg, hogy új autót vásároljanak maguknak. A pénzügyi szakértők azonban akkor sem vennének újat, ha megtehetnék. Ennek az az oka, hogy az autók rendkívül gyorsan amortizálódnak, így már az első évben is 20 százalékot veszíthetnek értékükből. „Nem akarnak ekkora veszteséget vállalni. Tudják, hogy a legjobb ár-érték arányt egy használt autó kínálja, és ha hosszabb időre megtartják, akkor több pénz marad a zsebükben” – mutatott rá Gonzalez.

3. Hidratálókrémek

Miért vennél drága pénzen valamilyen csillivilli hidratálót, amikor tizedannyiért is kaphatsz olyan krémet, amely ugyanúgy táplálja a bőröd?! A pénzügyekkel foglalkozók – bármilyen meglepő is – inkább kuponokat gyűjtenek, kivárják az árleszállításokat, vagy kimérve próbálják megvenni a kozmetikai termékeket, amivel rengeteget spórolhatnak.

4. Díszcsomagolás

A díszes csomagolópapírok, ajándéktasakok és üdvözlőkártyák igencsak drágák tudnak lenni, így előfordulhat, hogy aránytalanul sokat kell költeni rájuk az ajándékok mellett. A pénzügyi szakemberek ezért azt javasolják, hogy extravagáns ajándékcsomagolás helyett – amit a legtöbben egyszerűen kidobnak – inkább magára az ajándékra áldozz.

Ha szükséged van csomagolópapírra, jobban jársz, ha az akciókat kihasználva több olcsóbb darabot vásárolsz egyszerre, illetve a jövőre gondolva félreteszed a másoktól kapott ajándékcsomagolásokat, amelyeket menthetőnek ítélsz.

5. Háztartási cikkek

A WC-papírból vagy a tisztítószerekből felesleges a legdrágábbat megvenned, mert jellemzően az olcsóbb, saját márkás termékek sem rosszabb minőségűek. Itt megint csak igaz, hogy célszerű nyomon követni az akciókat, kuponokat gyűjteni, illetve lehetőség szerint nagyobb kiszerelésben vásárolni, ami az egységárakat tekintve összességében olcsóbb lehet.

Ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz és kihasználod az akciókat, több pénz maradhat a zsebedben
Ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz és kihasználod az akciókat, több pénz maradhat a zsebedbenJackF / Getty Images Hungary

6. Utazás

Arról, hogy mennyit ildomos utazásra költeni, mindenki mást gondol. A befektetők mindenesetre az úti céltól függetlenül igyekeznek megtalálni a legjobb ajánlatokat, és a döntésnél figyelembe veszik az utazással töltött időt is, hiszen mint mondják,

az idő pénz.

Az utazás előtt neked is érdemes rászánni az időt, hogy az internetes ár-összehasonlító oldalak segítségével utánajárj, hol a legolcsóbb a szállás vagy a repülőjegy.

7. Napszemüveg

Még ha meg is engedhetik maguknak, a pénzügyi szakértők soha nem költenének márkás dizájner-napszemüvegekre. A lényeg úgyis az, hogy a napszemüveg megfelelő UV-védelemmel legyen ellátva, ami már az olcsóbb termékeknél is alapkövetelménynek számít.

8. Sminkcuccok

Ha veszel egy drágább szempillafestéket, önmagában talán nem találod olyan magasnak az árát, de ha összeadod, hogy mennyit költesz sminkcuccokra, könnyen meglepődhetsz. A pénzügyi szakértők azt javasolják még gazdagabb ügyfeleiknek is, hogy az elsők között itt faragjanak le költségeikből. Ha ők beérik az olcsóbb sminkekkel, neked is megéri adni egy esélyt a kedvezőbb árfekvésű drogériás termékeknek.

9. Gyertyák

A tehetősek közül is sokan szeretik illatos gyertyákkal megtölteni otthonukat, ám azokat nagyobb mennyiségben szerzik be, így jutányosabb áron juthatnak hozzájuk. Persze előfordul, hogy néhány drágább darabot is vesznek, de alapvetően ezt a stratégiát követik.

10. Ékszerek

Néhány míves, klasszikus nyaklánc vagy gyűrű sokat dobhat a megjelenéseden, de ha szűkös a büdzséd vagy már rendelkezel ilyenekkel, Lauren Rae Levy stylist önmérsékletre int, hiszen a kínálatban szép számmal akadnak egyedi ékszerek, amelyek úgy öltöztetnek, hogy közben megfizethető az áruk. A drága ékszerekkel amúgy sem mész sokra, ha a hónap végén nem tudod befizetni a számlákat. 

11. Ruhák

„A pénzügyi befektetők általában nem figyelnek a márkanevekre, amikor mindennapi ruházati cikkekről van szó” – mondja Gonzalez. „Kevésbé érdeklik őket a luxus vagy a márkás holmik, és inkább a magánéletükbe, az egészségükbe vagy az oktatásukba invesztálnak.

„A ruhák és kiegészítők vásárlásánál nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartják szem előtt, mivel azok így tartósabbak lehetnek, és hosszú távon visszahozzák az árukat.” (Sokat spórolhatsz azon is, ha a turkálóban vásárolsz)

A befektetők a drága ruhákat is felesleges kiadásnak tartják
A befektetők a drága ruhákat is felesleges kiadásnak tartjákSolStock / Getty Images Hungary

12. Előfizetések

A mobil-, internet- és tévé-előfizetések díjszabásai között jelentős különbségek lehetnek, ezért megéri körbenézni, hogy van-e előnyösebb ajánlat a piacon. Nem is feltétlenül kell szolgáltatót váltanod, ha régi ügyfél vagy, vagy hűségidőt vállalsz, további kedvezményekben részesülhetsz. Ha nem nézed túl sokat a tévét, megfontolhatod az előfizetésed lemondását, vagy kiválthatod streamingszolgáltatásokkal is.

13. Ingatlan

A lakásvásárlás valószínűleg a legnagyobb kiadás, amivel valaha is szembesülni fogsz, ezért fontos, hogy reálisan ítéld meg, mit engedhetsz meg magadnak. Ezt a pénzügyi szakemberek is tudják, ezért arra törekednek, hogy ne áldozzák teljes vagyonukat ingatlanvásárlásra. „Ha kevesebbet költesz, más pénzügyi célokat is megvalósíthatsz, így például félretehetsz a nyugdíjas éveidre, többet utazhatsz, vagy hamarabb visszafizetheted a jelzáloghiteled.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek