Az EU bevezeti a feketedobozt az autókban is

GettyImages-1433214286
Olvasási idő kb. 2 perc

Az autókban is bevezeti a feketedoboz használatát az Európai Unió júliustól. Az újítás értelmében enélkül már nem is lehet majd regisztrálni az új autókat.

Az új szabály szerint az autók már idén nyáron bővülnek az új kötelező berendezéssel – adta hírül a Topspeed cikkére hivatkozva az Autoszektor, hozzátéve: az EU azért szeretné bevezetni az extrém körülményeknek is ellenálló feketedobozt a személygépkocsiknál is, mert ahogyan a repülőgépeknél, úgy

az autóknál is hasznosak lehetnek a rögzített információk a balesetek rekonstruálására.

Feketedoboz mostantól nem csak repülőkön

A cikk szerint a 2022. január 26-i kezdettel bevezetett rendelet július 7-től már minden új autóra vonatkozik majd, vagyis idén júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek tartalmaznia kell az úgynevezett EDR-rendszert.

Azt azonban kiemelték, hogy az újítás a régi modellekre nem, csak az újakra vonatkozik.

Mint írták, a rendelkezés a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmas, M1-osztályú személyautókra és az N1-osztályú haszongépjárművekre vonatkozik majd, köztük a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokra és furgonokra.

A repülőgépekhez hasonlóan az autókban is lesz feketedoboz
A repülőgépekhez hasonlóan az autókban is lesz feketedobozDon Farrall / Getty Images Hungary

A légzsákban lesz a helye

A tervek szerint az új berendezést nehezen hozzáférhető helyre, a légzsák alapegységébe építik be, amely a légzsák kinyílásakor és a biztonsági öv megfeszülésekor lép működésbe. A feketedoboz többek között a sebességgel, a gáz- és fékpedál elhelyezkedésével, a motor fordulatszámával, a kormány forgásszögével kapcsolatos információkat raktározza el, ezek mellett viszont azt is megjegyzi, hogy mikor nyílt ki a légzsák, és mikor kezdett megfeszülni a biztonsági öv. Mint írták, az autós feketedobozok nem rögzítenek majd hangot, és nem lesznek kapcsolatban semmilyen távoli rendszerrel, így az összegyűlt információkat majd csak a kiszerelése után lehet kiolvasni a készülékből.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek