Tévesen korlátozza bizonyos hírek elérhetőségét a Facebook

GettyImages-1478028813

Fenyegetésként értelmez bizonyos híreket a Facebook, amely befolyásolja a közösségi oldalak tartalmaihoz való hozzájutást.

Az utóbbi időben több hazai portálnál is jelentkezett az a probléma, hogy a közölni kívánt híreket a Facebook Mesterséges Intelligencia (MI) rendszere tévesen értelmezte és letiltotta. Ez az oka annak, hogy még ártatlannak látszó fotókat – köztük például egy kenyet, bevásárlókocsit vagy éppen egy szép tájat – tekint veszélyesnek, így meg is akadályozza azok közlését.

Nem egyedi esetről van szó, világszerte hasonló problémát tapasztalnak a tartalomgyártók. Kansasban például arról számoltak be, hogy egy éghajlatváltozásról szóló cikket minősítettek biztonsági fenyegetésnek a Facebook MI-rendszerei. Ez a téves besorolás pedig dominóhatást váltott ki, más híroldalakon is blokkolta a cikk megjelenését. 

A Facebook fenyegetésként jelöli meg a híreket
A Facebook fenyegetésként jelöli meg a híreketSurasak Suwanmake / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a Meta, a Facebook anyavállalata bocsánatot kért emiatt, a jelek szerint a problémát még mindig nem sikerült teljes egészében megoldaniuk, emellett konkrét okokat sem közöltek azzal kapcsolatban, hogy mi váltja ki ezt.

A szakértők úgy gondolják, hogy az MI-t a hivatkozások sűrűsége, esetleg a képfelbontás zavarhatja meg, de a téves felismerés pontos oka még nem ismert.

Ezek az incidensek rámutatnak arra, hogy a mesterséges intelligenciának még sokat kell tanulnia a tartalommoderálásról. A States Newsroom kiemelte, hogy a Facebook nem tudja hatékonyan kezelni a mesterséges intelligencia rendszereit, és nincsenek egyértelmű ellenőrző lépések. Mivel az MI továbbra is beépül a tartalommoderálásba a legfőbb oldalakon, ennek a technológiának a fejlődése, terjedése és az előforduló esetek rávilágítanak a megbízhatóság és az átláthatóság kérdéseire, amelyekkel a technológiai óriások küzdenek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek