Ebben a szomszédos országban a legkisebb fizetés is a négyszerese a magyar minimálbérnek

GettyImages-1992202805
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem keresünk jól, több szempontból is az utolsók között vannak a magyar munkavállalók – derült ki egy európai régiós összehasonlításból.

Noha a fizetések tekintetében az év eleji béremelés miatt a tavalyihoz képest idén többet költhetnek a magyarok, a Mazars adótanácsadó nemrégiben megjelent kelet-közép-európai adókalauzának adataiból az derül ki, hogy a hazai bérek még így is régiós keresetek alsó harmadában vannak – írta meg a Népszava. Hozzátették: a cég minden évben elkészíti az országok béreit és adórendszereit összehasonlító kiadványát. 

Az európai régió béreit vizsgálták

A cikk szerint az összegyűjtött adatok alapján tavaly a magyar minimálbér volt a negyedik legalacsonyabb, dacára annak, hogy már a megemelt decemberi 266 800 forintos bruttó minimálbért vették figyelembe. Mint írták, a 388 forintos euróárfolyamon számolva bruttó 266,8 ezer forintos legkisebb fizetés 456 eurós magyar minimálbér, amely sorrendben a negyedik Lengyelország, Csehország és Szlovákia után.

Előbbi 743, utóbbi kettő pedig 666 és 526 euró volt.

Kiderült továbbá az is, hogy nyugati szomszédunk lakóinak jövedelme még mindig jóval az uniós átlag felett vannak. Kiemelték, hogy ugyan nincs egységes országos minimálbér, de a statisztikák szerint Ausztriában a legkisebb fizetés tavaly nettó 1843 euró volt, amely négyszerese magyarnak.

A minimálbérek mellett, az euróban számolt átlagos bérek is elmaradnak a régiós átlagtól. 

Az európai béreket tekintve nem áll túl jól Magyarország
Az európai béreket tekintve nem áll túl jól Magyarországseksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

Itt voltak a legmagasabbak a fizetések

A Mazars adatbázisa szerint tavaly novemberben Magyarországon az átlagbér versenyszférában nettó 1062 eurós fizetésnem megfelelő bruttó 621 ezer forint volt, amely a szűkebb régióban a ötödik legalacsonyabb adat – írták. A régióban legmagasabb fizetések Ausztriában voltak, ott az átlag nettó 3253 euróra jött ki, ami több mint háromszorosa volt a nettó magyar átlagfizetésnek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek