Gusztustalan budai éttermet zárt be a Nébih: kezet sem mostak a konyhán

GettyImages-1365763616

Megdöbbentő higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budai étteremben, ahonnan félszáz kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tártak fel a Nébih ellenőrei egy második kerületi étteremben – derült ki a hivatal közleményéből. Az, hogy a Hidegkúti úti vendéglátóhely nem rendelkezett kötelező HACCP-dokumentációval, csak a jéghegy csúcsa, ezen kívül ugyanis végtelen az étteremben talált higiéniai hiányosságok sora.

Vastagon állt a kosz az étteremben

Mint írták, a konyhát általános takarítatlanság jellemezte: a padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat csupán kartonpapírral itatták fel, az étterem mennyezete és oldalfala pedig poros, elszíneződött, helyenként repedezett és pókhálós volt. Ezeken felül a nyitott padlóösszefolyó fedele is hiányzott,

a kifröccsenő étolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot pedig annak ellenére tartották nyitva, hogy nem volt rajta rovarháló.

Az étteremben emellett a lámpákra sem figyeltek oda, amelyeknek több helyen nem biztosították a törés elleni védelmét.

Még víz sem folyt a csapból

A budai étterem konyháján is tucatnyi szabálytalanságot találtak, a mosogatótól egészen az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségéig. Utóbbiból egyrészt hiányzott a szükséges munkaasztal, másrészt pedig a kétmedencés mosogatónál nem volt hideg és meleg folyóvíz sem, ráadásul a szennyvíz sem volt hálózatra kötve. A mosogatóban nem az edényeket tisztították, hanem szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt tartottak, a kézmosóban pedig személyzeti ruhákat tároltak.

A zöldséget és a gyümölcsöt nem a konyhában, hanem a gazdasági bejárat előtti közlekedőben pucolták. 

Egy darabig nem nyithat ki

A súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt a Nébih azonnal felfüggesztette az étterem tevékenységét, emellett 7 tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki a forgalomból, és megtiltotta ezek felhasználását és forgalomba hozatalát is. Noha azt még nem tudni, hogy milyen bírságra számíthat a vendéglátóhely, az biztos, hogy az étterem csak azután folytathatja a tevékenységét, ha az élelmiszerhigiéniai és -biztonsági hiányosságokat kijavítja, továbbá, ha ezután a hatóság is igent mond a folytatásra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek