Ránk szakad az ég: 11 vármegyében is veszélyesen sok eső jöhet

GettyImages-1150911432

A mai nap nagy részében még folytatódik az utóbbi időszakban megszokott napsütéses, kellemesen tavaszias idő, ám délután, illetve este megnövekszik a felhőzet és záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a viharok és az eső miatt több vármegyére riasztást adtak ki.

Két részre szakad az ország az időjárás szempontjából a mai nap során. Északkeleten ugyanis folytatódik a kellemes, napos idő, ám a nyugati országrészben 11 megyére adott ki figyelmeztetést a HungaroMet. Délnyugat felől ugyanis megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok, alakulhatnak ki, helyenként akár jégesőre is lehet számítani.

Kellemesen indul a csütörtök, ám okkal adtak ki riasztást

A szeszélyes április után a május is változatos időjárással indul. Az ország keleti, északkeleti részén egész nap kellemes időre lehet számítani, sok helyen kisüthet a nap is, ugyanakkor megindul a felhőképződés is. Ez lesz a jellemző a nap első felében az egész országban. A délután során azonban az ország nyugati felében erőteljesebb felhőtakaró kialakulására és intenzív csapadékra is kell számítani.

A HungaroMet 11 vármegyére adott ki figyelmeztetést, ezek a következők: Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun.

Ezeken a területeken villámlás kísérheti a zivatarokat, erős, viharos szél alakulhat ki, és apró szemű jég is hullhat. A Dél-Dunántúlon akár 20-30 milliméter csapadék is hullhat. Az Időkép előrejelzése szerint ez a nagy mennyiségű csapadék nagyon rövid idő hullhat le, így az utakon érdemes vízátfolyásokra, rossz látási viszonyokra készülni.

Péntekre már 16 megyére adtak ki riasztást eső, zivatar miatt
Péntekre már 16 megyére adtak ki riasztást eső, zivatar miattiiievgeniy / Getty Images Hungary

Nem várható különösebb lehűlés, de velünk marad az eső

A csapadék ellenére különösebb lehűlésre nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet a legtöbb vármegyében 21 és 27 Celsius-fok között alakul, késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Csütörtökről péntekre virradó éjszaka 7 és 14 fok közötti hőmérséklet várható.

Pénteken kicsit azért hidegebb idő várható. Északkeleten megmarad a 26-27 fok közötti meleg, ám a nyugati, déli területeken inkább 15-20 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. A hűvösebb tájakon tartós esőre kell számítani. A hétvégén elszórtan, de egyre kevesebb helyen valószínű a zápor, zivatar.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek