Áradnak a folyók, hétfőn akár vészhelyzet is kialakulhat

20231228- MG 5994
Olvasási idő kb. 3 perc

A Rábán Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak a szakemberek. A magas vízállás miatt az éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hétfő hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkát – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap este kiadott közleményében.

Az OVF tájékoztatása szerint a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszíneken, de további 70 ezer homokzsák érkezett reggelre a pécsi vízügyi igazgatóságról.

Már a lakosság segítségét is kérték 

A katasztrófavédelem segítségével a szakemberek több mint két kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, a munkában több mint kétszáz ember vesz részt, miután még vasárnap este Körmendnél a lakosság segítségét is kérték. Az önkéntesek a homokzsákok megtöltésében segédkezhetnek. 

A túl sok eső miatt homokzsákokra van szükség, hogy az áradó folyókat meg tudják fogni
A túl sok eső miatt homokzsákokra van szükség, hogy az áradó folyókat meg tudják fogniÜveges Zsolt / Index

A munkára a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő állomáson lehet jelentkezni.

Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a Rábán, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Az előre jelzett 1-2 milliméterhez képest ugyanis 30-40 mm csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ez azt jelenti, hogy a zivatarcellákból a vízgyűjtő területen 6 óra alatt helyenként csaknem egy havi mennyiségnek megfelelő csapadék esett. 

Ez először a kisebb patakokon, majd az elmúlt órákban már a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

Marad az esős időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn többfelé, több hullámban várható zápor, zivatar, lokálisan nagy mennyiségű csapadék hullhat. Elsősorban a keleti országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. 

A héten is marad az esős, csapadékos időjárás
A héten is marad az esős, csapadékos időjárásSzollár Zsófi / Index

A következő napokban is marad az esős időjárás. A Dunán és minden mellékfolyójának vízgyűjtő területén átlagosan napi 10-25 milliméternyi csapadékra lehet számítani. A csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 milliméternyit is meghaladó napi területi átlagértékekkel.

Az ország nyugati felére citromsárga riasztást adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt, a keletire pedig narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek