Rekordmértékben drágul ennek az élelmiszernek az ára

GettyImages-680518201
Olvasási idő kb. 2 perc

A gyakran „folyékony aranynak” is nevezett olívaolaj ára hamarosan rekord magasra emelkedhet.

A drágulás oka egyebek között a szélsőséges éghajlatváltozás, ami akár válságba is sodorhatja az iparágat, és még bűnözési hullámot is elindíthat – számolt be a Pénzcentrum a CNBC információja alapján.

Több ezer forintos kilónkénti ár

Az időjárásváltozás főként Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban volt hatással olívaolaj-termelésre. Az olajfák ugyanis rendkívül érzékenyek az éghajlati változásokra, ami aggodalomra ad okot a termelők körében.

A szélsőséges éghajlatváltozás rekordmértékben drágít a sokak által kedvelt élelmiszer árán.
A szélsőséges éghajlatváltozás rekordmértékben drágít a sokak által kedvelt élelmiszer árán.d3sign / Getty Images Hungary

Spanyolországban a jellemzően 1,3-1,5 millió tonna közötti termésből a tavalyi szezonban mindössze 666 ezer tonnát regisztráltak, és a becslések szerint a most következő idényben pedig mintegy 850 ezer tonna között lesz majd a leszüretelt olívaolaj.

Ez a termésvisszaesés miatt volt, hogy az extra szűz olívaolaj ára Andalúziában elérte a kilogrammonkénti 9,2 eurót, vagyis meghaladta a 3600 forintot, ami némiképp mérséklődött az esőzések és a termésnövekedés után. 

Az elemzők azonban úgy látják, hogy újabb áremelkedés várható.

Lopják is az olívaolajat

A megnövekedett ár miatt egyre gyakoribbak a lopások az olívaolajgyártó üzemekben. Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag az olívaolaj lett a legtöbbet lopott termék Spanyolországban, ahol tavaly augusztusban mintegy 50 ezer liter extra szűz olívaolajat loptak el egy cordobai üzemből.

Az olívaolajnak számos egészségügyi előnyevan. Ha szeretnéd tudni, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek