Igazoltatáskor a mobiltelefon is elég lesz: ezt kell tenned hozzá

GettyImages-1346975476
Olvasási idő kb. 3 perc

Hamarosan már a mobilunkról is intézhetjük hivatalos ügyeinket, amelyhez mostantól már letölthető az alkalmazás is. Megmutatjuk, hogyan könnyítheti majd meg az életünket.

Május 18-tól letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból, mától pedig regisztrálni is lehet a Digitális Állampolgárság Program mobilalkalmazásába, így a felhasználóknak már csak egy frissítésre lesz szükségük ahhoz, hogy a szeptemberi éles induláskor az elsők között kezdhessék el használni. Mint ahogyan arról korábban már a Dívány is írt,

a mobilalkalmazás segítségével elintézhetjük azon ügyeink többségét, amelyhez eddig valamilyen állami hivatalban kellett megjelennünk. 

Indul a digitális állampolgárság

Az MTI egy korábbi közleménye szerint az új, e-ügyintézést szolgáló applikáció alapjaiban változtatja meg az állampolgárok elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyát, miután egyre egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetik majd az ügyeiket. Többek között személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett az applikációval azonosíthatjuk majd magunkat rendőri igazoltatáskor vagy más helyzetekben, de az app segítségével igényelhetünk erkölcsi bizonyítványt, bejelentkezhetünk különféle állami weboldalakra és alkalmazásokba, ezek mellett a DÁP mobilalkalmazás biztosítja majd minden felhasználónak a minősített elektronikus aláírást is. Később közműszámlák befizetésére és banki ügyintézésre, akár hitelszerződések vagy biztosítások megkötésére is alkalmas lesz a program.

A DÁP központi mobilapplikáció tesztüzeme nyáron indul, az első funkciók azonban majd csak szeptembertől vehetők használatba.

A Digitális Állampolgárság Programba mától lehet regisztrálni
A Digitális Állampolgárság Programba mától lehet regisztrálnifizkes / Getty Images Hungary

Egyszerű aktiválni az alkalmazást

Az aktiválás nagyon egyszerű, ehhez csupán az alkalmazást kell telepíteni. A jelszavunk beállítása után a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát is engedélyeznünk kell. Ezután a kormányablakban vár ránk egy azonosítás, amely után egy várólistára kerülünk.

Az aktiválható digitális állampolgárságunkról ezután egy értesítés érkezik majd.

Noha még nincs tapasztalatunk az alkalmazásról, sokak szerint már első hallásra is nagyon hasznosnak tűnik. Ám a Pénzcentrum felmérése szerint a több mint 2000 válaszadó 74,4 százaléka nem kíváncsi az új alkalmazásra, az alkalmazást pedig a megkérdezettek mindössze 25,6 tervezi letölteni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek