Korábban érik, de elképesztően drága a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

GettyImages-961018084
Olvasási idő kb. 2 perc

Hiába van sok és jó minőségű cseresznye a piacon, mégis nagyon drága.

A márciusi melegnek köszönhetően a cseresznye korábban ért, de más gyümölcsök – például a kajszibarack – is jóval korábban kerülhetnek a piacra, az árak viszont az egekben járnak, derül ki az ATV beszámolójából

 

Nagyon magas a cseresznye ára

A szakemberek szerint kiváló a hazai cseresznyetermés idén, és a márciusban érkező meleg miatt jóval korábban találkozhatunk az édes gyümölccsel a piacon. Ám hasonlóan az eperhez, a cseresznyét is aranyáron mérik.

Idén is az egekben a cseresznye ára
Idén is az egekben a cseresznye áraboule13 / Getty Images Hungary

A kereskedő szerint eddig silány minőségű volt a korai cseresznye, most viszont hatalmas, igaz a mérete és az ára is. „Most egy ilyen meggy nagyságban volt a cseresznye az árba végül, ilyen 1000-3500 forintért adtuk, és most megjelent az óriás cseresznye, ami egy nagyon kiváló ropogós fajta, gyönyörű, szép nagyon finom, de az ára is az” – mondta Friedmann Valéria zöldségkereskedő.

Nem mindegy, hol vásárolsz

Az őstermelő szerint már kajszibarackkal is lehet találkozni a piacon, ami nagy ritkaság, hiszen a gyümölcsnek jóval később kellene érnie, a legtöbb esetben augusztusban találkozhatunk vele az árusítóknál. Ugyanez volt a helyzet az eperrel is. A korai érés ellenére bőséges eperkínálat van, és bár a kezdetekkor az import eper volt olcsóbb, a szabadföldi epret kínáló árusítóhelyeken már jobb áron is hozzáférhettünk a magyarok egyik kedvenc gyümölcséhez.

A cseresznye esetében is érdemes a boltok polcain túl a piacra is kinézni. A termelőtől vásárolt cseresznye ára kedvezőbb lehet.

A korán érkezett meleg a szántóföldeken is érezteti hatását: a kalászosok virágzása a megszokottnál 2-3 héttel korábban indult meg, ennélfogva betakarításuk is hetekkel előbb kezdődhet meg. A csatorna által megkérdezett szakember szerint idén kiváló és bőséges termés várható a földeken.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek