Hivatalos SMS-nek álcázva csalják ki a pénzed: mobilcég nevében keresnek

csalas-mobil-1295481923
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy korábban már használt módszerrel próbálnak ismét adatokat lopni csalók: olyan SMS-t küldenek a Vodafone nevében, amelyben a mobilcég állítólagos pontprogramos nyereményjátékával csábítanak.

Egy valójában nem létező vodafonos pontprogrammal próbálnak adatokat lopni csalók. A szöveges üzenet látszólag a Vodafone-tól érkezik, ám a +255-ös hívószám igazából tanzániai telefonszámot rejt. A bűnözők azzal érvelnek, hogy a „Vodafone Pontprogram” elnevezésű akcióban a cég minőségi ügyfeleit ajándékpontokkal jutalmazzák. A pontok azonban három napon belül lejárnak, így gyorsan fel kell őket használni, nehogy kárba vesszenek. Az SMS, amelyet a Dívány újságírója is megkapott, egy linket is tartalmaz: erre kattintva lehet az üzenet szerint beváltani a pontokat ajándékokra. 

Innen tudhatod, hogy csalókról van szó

Közelebbről szemügyre véve az üzenetet azonban hamar kiderül, hogy csalásról van szó. Eleve gyanús lehet a +255-ös nemzetközi előhívó szám, amely Tanzániához tartozik. A másik árulkodó jel a weboldal címe lehet: nem tűnik valószínűnek, hogy a Vodafone qrco.de kezdetű internetes oldalon bonyolítja le nyereményjátékát. Ráadásul erre az url-re rákeresve hamar kiderül, hogy

az egyébként valóban létező szolgáltatást, amelynek segítségével átirányítható QR-kódokat lehet létrehozni, előszeretettel használják csalók.

Érdemes résen lenni: nem először küldenek a csalók SMS-t a mobilcég nevében
Érdemes résen lenni: nem először küldenek a csalók SMS-t a mobilcég nevébenThithawat_s / Getty Images Hungary

Korábban is éltek vissza a mobilcég nevével

A „vodafone pontprogram” keresőkifejezésekre adott találatokból az is kiderül, hogy korábban is alkalmazták ezt a módszert bűnözők. Akkor az érintett telekommunikációs cég is reagált közösségi oldalán.  

„Az elmúlt napokban többen jeleztétek nekünk, hogy csalók a Vodafone nevével visszaélve próbálnak személyes- és bankkártya adatokat lopni. A gyanútlan felhasználók egy SMS-t kapnak, ami az állítólagos Vodafone Pontprogram egyenlegükről tájékoztatja őket, az üzenet végén pedig egy link látható.”

– írták tavaly augusztusban. Hozzátették: „a Vodafone semmilyen Pontprogrammal nem rendelkezik”. A Vodafone azt is kiemelte, hogy az SMS végén található link egy, a vállalat weboldalához nagyon hasonló oldalra juttat, ahol a csalók személyes- és bankkártya adatokat próbálnak begyűjteni. Nem a Vodafone az egyetlen cég, amelynek nevével visszaélve az utóbbi időben pénzt vagy adatokat próbáltak kicsalni a bűnözők. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek