Gyanús tranzakció, rejtélyes futár: ilyen átverésekkel csalják ki a pénzedet

GettyImages-585795908

Az internetes csalásokról gyakran hisszük, hogy rutinos felhasználóként már biztosan felismerjük őket: mégis, nagyon sokan esnek áldozatul ezeknek, de akad olyan is, hogy telefonhívás útján tévesztik meg a gyanútlan embereket.

Vannak örökzöldnek tekinthető internetes csalások, és akadnak olyan módszerek is, amelyek csak ideig-óráig népszerűek. Amikor pénzünkről van szó, érdemes minden esetben körültekintően eljárni, mert van, hogy igazán hihetőnek tűnik az, ahogyan a csaló próbálkozik.

Ügyes csalás: a pénzeddel fognak meg

Idén nyáron épp egy szlovéniai hegyi túraútnak vágtunk neki családommal, amikor megcsörrent a telefonom. A szám ismeretlen, a készülék szerint debreceni. Miután felvettem, egy dinamikus hanglejtésű, középkorúnak hangzó hölgy kezdett bele mondókájába, miszerint egy magyar banktól keres, a hívást rögzítik, az ő azonosítója pedig ez és ez a szám.

Csak eddig ért, de már tudtam, mire megy ki a játék – egyrészt, mert soha nem volt bankszámlám az általa említett pénzintézetnél, amely azonban a legnagyobb magyar bank, így ha valaki csalni szeretne, nagyon is kézenfekvő, hogy arra hivatkozzon, hiszen jó eséllyel beletrafál majd valakinél. Másrészt a rögzített hívásokhoz jár egy azonosító is, amellyel kapcsolatosan tájékoztatni is szokták az ügyfelet, hogy a felvételhez hozzáférhessen.

Itt ez elmaradt, ellenben megtudhattam, hogy két gyanús tranzakciót is indítottak képzeletbeli számlámról, melyek közül egy még folyamatban van.

A csalásoknál ügyesen igyekeznek megijeszteni vagy átverni téged: ne dőlj be!
A csalásoknál ügyesen igyekeznek megijeszteni vagy átverni téged: ne dőlj be!Alexandra Iakovleva / Getty Images Hungary

A családi programra való tekintettel itt félbeszakítottam azzal, hogy kis problémát jelent, hogy sosem volt a nevezett banknál számlám, ám tanulságos, hogy ezzel sem tudtam kizökkenteni a csalót. Azzal a lendülettel folytatta, hogy tisztában van vele, és biztosan lett volna valami magyarázata arra, miért is történik mindez, de amikor megkérdeztem, hogyan tervezi kicsalni a pénzem, vonalat bontott.

Így védheted ki

Ez a csalástípus már jó ideje népszerű, viszont nem mondanak le róla, ahogyan azt az OTP Bank saját weboldalán is írja. Akit sikerül megtéveszteniük, attól vagy azt kérik, hogy egy biztonságos számlára utalja saját pénzét – természetesen ez a biztonságos számla a csalóé –, vagy azt, hogy telepítsen egy bizonyos alkalmazást telefonjára vagy számítógépére, melynek segítségével aztán megszerzik adatait. Előfordulhat az is, hogy az ijedt számlatulajdonostól elkérik bankkártyájának minden adatát, beleértve a lejárati dátumot és a háromjegyű biztonsági azonosítót is.

A következőket teheted ezen csalások kivédésére:

  • Ha valami gyanús, akkor ne cselekedj azonnal az utasítások szerint, hívd te a bankodat teendőkért!
  • Kérj olyan azonosítót, amit a bank ismer, de a csalók nem fogják tudni, mondjuk édesanyád neve, a bankszámlaszám utolsó nyolc számjegye vagy hasonlók.
  • Ne tölts le ismeretlen alkalmazásokat a telefonodra, még ha ismeretlenek bankra hivatkozva kérik, akkor sem.
  • A bankod alkalmazását ugyanakkor töltsd le telefonodra, mert itt látszanak a tranzakciók, melyekről push-értesítést is kérhetsz.

Az internetes csalások is gyakoriak még mindig

Az interneten eladókat is a legkülönbözőbb csalások találják meg: az idei tavasz és nyár egyik slágere volt az a nigériai típusú csalás, amelyben főként a Facebook Marketplace felületén eladásra kínált termékekre jelentkeztek többségében külföldi kamuprofilok tulajdonosai.

Tört magyarsággal kérdezősködtek arról, hogy elérhető-e még a termék, majd mikor igenlő választ kaptak, erőteljes vásárlási szándékuknak adtak hangot, kiegészítve azzal, ők nem tudnak érte jönni, de EMS/DHL vagy bármi más futárt küldenek.

A csavar itt jön: a szállítás árát, azt mondja, állja majd, akárcsak a termékét, ezeket a futár hozza majd borítékban, de a feladónak kell a biztosítást kifizetnie. Erre természetesen egy gyanús, ismeretlen oldalon kerül sor, az érintett pedig örülhet, ha csak azt az összeget bukja, amit kifizetett, és nem élnek vissza ellopott kártyaadataival további internetes tranzakciókhoz.

Az interneten nem minden az, aminek látszik
Az interneten nem minden az, aminek látszikOscar Wong / Getty Images Hungary

Figyeld a jeleket!

Ezt a típusú csalást sem nehéz kivédeni: ha külföldi profillal ír valaki tört magyarsággal, majd nem utal, hanem körmönfont módszert kínál, gyanakodhatunk, hogy nem lesz itt semmiféle üzlet, amit nyélbe üthetnénk. Az is előfordulhat, hogy a vásárlás során megpróbálják megszerezni bankkártyánk összes adatát, azt állítva, hogy csak úgy tudnak bankszámlánkra pénzt utalni. Ez sem igaz: az utaláshoz mindössze a számlaszám szükséges.

Mindezek mellett továbbra is érdemes odafigyelni arra, ha nevetségesen olcsón kínál számunkra egy oldal márkás ruházatot, gyerekjátszóteret, parfümöt, és miközben egy nemzetközileg elismert márkanevet is szerepeltet az URL-ben, a végződés azért .com.hu, vagy hasonlóan szokatlan.

Ezeket az oldalakat sokszor lebuktatja a rossz nyelvhelyesség vagy helyesírás is. A Facebookon is felbukkant már ez a jelenség: ezek az oldalak csak bankkártyaadatainkra utaznak, amelyeket önként és dalolva adunk meg, amikor azt hisszük, hogy éppen fizetünk. Fontos némi egészséges gyanakvással kezelni ezeket a bomba üzleteket – és általánosságban véve nagymértékű óvatossággal minden olyan alkalmat, amikor számlánk vagy bankkártyánk adatait megadjuk valahol.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek