Azért tekerhetsz a bicikliden, mert 200 éve kitört egy vulkán

divany (15).png

Na, nem a Vezúv, mint ahogyan az a borítóképen látható. A bicikli eredetének története időben és földrajzi távolságban is messzire vezet, ezért inkább kezdjük két másik, modernebb találmánnyal. Ezeket is olyan szükség hívta életre, amire valószínűleg magunktól nem jönnénk rá.

1. Légkondicionáló – Nyomdaipari berendezés volt eredetileg

Ha valaki összeállítana egy listát azokról a mindennapi találmányokról, amelyek nélkül az amerikaiak nem tudnának élni, Willis Carrier találmánya talán az első helyen szerepelne. Carrier találmánya nélkül egy mozi vagy sportcsarnok, illetve munkahelyi környezet sem lenne olyan kényelmes. De ez világviszonylatban is igaz már, a légkondicionálás hazánkban is nagy karriert futott be.

Willis Carrier és találmánya, a légkondi
Willis Carrier és találmánya, a légkondiFacebook / River City's Total Maintenance

A feltaláló Willis Carrier a keleti parton született, mérnökként egy fűtési vállalatnál dolgozott, amikor 1902-ben azt a feladatot kapta, hogy csökkentse a páratartalmat egy nyomdában, ahol az erős hőség miatt a tinta elfolyt, a papír pedig a hőtágulás miatt eldeformálódott.

Bár korábban már sokszor próbálkoztak hűtőrendszerek létrehozásával, egyik sem volt túl sikeres. Carriernek azonban sikerült megoldania a problémát: feltalált egy mechanikus páratartalom-szabályozót, amely a levegőt egy szűrőn, majd hűtőközeget tartalmazó tekercseken keresztül vezette (ez ugyanaz az alapkonstrukció, mint amit ma a légkondicionálókban használnak).

Találmányának hamar híre ment, a technológia iránt érdeklődő kereskedelmi ügyfelek száma folyamatosan nőtt. Carrier több ízben is továbbfejlesztette találmányát, és 1915-ben megalapította a Carrier Engineering Corporationt, amely ma is a hűtőberendezések egyik legnagyobb gyártója.

A légkondicionálás egyre népszerűbbé vált, a gyárakból a mozikba, színházakba és az áruházakba is eljutott. 1929-től kezdve a „Carrier Weathermaker” otthoni légkondicionáló egység már a magánlakások számára is elérhetővé tette a hőszabályozást.

1960-ban az amerikai otthonok 12%-a rendelkezett légkondicionálóval. 2002-re, Carrier találmányának 100. évfordulójára az amerikai háztartások több mint 80%-a használta az emberi életvitelt forradalmasító technológiát.

2. A webkamera kávémegfigyelésre jött létre

Nemcsak a szükség, de a lustaság is sok találmányt hív életre. Az első webkamerát a Cambridge-i Egyetem két kényelmes diákja találta fel.

Dr. Quentin Stafford-Fraser és Paul Jadetzky 1991-ben, sok-sok üres kávéskannához tett kirándulás után megalkotta a világ első webkameráját, hogy ezzel is könnyítse a késő este is kávézó diáktársai életét. A hétemeletes épületben ugyanis, ahol a kutatók és akadémikusok dolgoztak, csak egy kávéfőző volt.

Így a két leleményes diák egy kamerát helyezett el a kávéfőző közelében, amely figyelte, hogy mikor fő le a kávé. A kamera percenként három képet készített, ami 129 × 129 pixeles és fekete-fehér volt.

1993 novemberében csatlakoztatták a kamerát az internethez. A kávéfőző elindult a világhír felé, és az internet történetének egyik fontos mérföldköve lett. Ezt jól mutatja, hogy amikor 2001-ben máshová költöztették a tanszéket, és lekapcsolták a webkamerát, a Time és a Washington Post címlapsztorit, a Guardian és a Wired cikket írt róla.

3. A bicikli eredete és a vulkánkitörés 

1815. április 10-én a Balitól 310 kilométerre lévő Sumbawa szigetén elhelyezkedő Tambora vulkán kitörése megváltoztatta a világot. 

A több napig tartó kitöréssorozat, amelynek során 150 milliárd köbméter kőtörmelék, vulkáni hamu és egyéb vulkáni anyag szabadult ki a légkörbe, mintegy 60 000 ember halálát okozta a területen, de hatása az egész bolygón érezhető volt. A hamu több évig a légtérben maradt, meggátolva, hogy a Nap sugarai elérjék a földfelszínt. A jelenség mezőgazdaságra gyakorolt hatása óriási volt, milliók éheztek a Föld minden részén a vulkánkitörés következtében. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint „az év, amikor nem volt nyár”.

1817-ben a német Carl von Drais kísérletezni kezdett egy kétkerekű járművel, hogy enyhítse a lóhiány (az állatok etetését nem igazán engedhették meg maguknak az emberek az ínséges időkben) okozta súlyos közlekedési helyzetet. A modern kerékpár prototípusát, Drais kétkerekű járművét kezdetben „Dandy Horse”-nak vagy „Hobby Horse”-nak nevezték.

A bicikli elődei, „Hobby Horse” és „Dandy Horse” (1817)
A bicikli elődei, „Hobby Horse” és „Dandy Horse” (1817)Getty Images

Ne feledjük tehát, hogy a ma mindenütt jelen lévő bicikli az 1815. április 10-én, egy Balitól keletre fekvő szigeten történt vulkánkitöréshez kapcsolódik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek