Ismét elszállóban van az üzemanyag ára: így spórolj a benzinen

GettyImages-1489040003

A benzin és a gázolaj ára hétről hétre emelkedik, ami komoly anyagi terhet jelenthet, néhány okos praktikával azonban lefaraghatsz a költségeidből, és spórolhatsz egy kicsit.

Csodák persze nincsenek. Az üzemanyagok ára annyit emelkedett az elmúlt években, hogy nincs az a praktika vagy okos trükk, ami ezt képes lenne kiegyenlíteni. De azért van néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy spórolhass, és a hónap végén jobban gyere ki. A szakemberek a következőket ajánlják.

Hasonlítsd össze a benzinárakat

Az olyan weboldalak, mint a holtankoljak.hu, lehetőséget adnak az üzemanyagárak összehasonlítására, így a segítségükkel megtalálhatod azokat a közelben lévő benzinkutakat, ahol kicsit olcsóbban tankolhatsz.

Érdemes rászánnod az időt, hogy megnézd, hol olcsóbb a benzin
Érdemes rászánnod az időt, hogy megnézd, hol olcsóbb a benzinThai Liang Lim / Getty Images Hungary

Spórolj a hűségprogramokkal

Sok kúthálózat némi kedvezményt kínál, ha részt veszel hűségprogramjukban, vagy letöltöd applikációjukat. Érdemes lehet feliratkoznod hírleveikre is, hogy értesülhess az időszakos jellegű akciókról.

Legyen megfelelő a guminyomásod

Ha nem megfelelő a gumik nyomása, az számítások szerint mintegy 3 százalékkal emelheti meg az üzemanyagköltséget. Ez nem tűnik soknak, de mint tudjuk, a sok kicsi sokra megy.

Tervezd meg az útvonalad

Ha megkeresed a legrövidebb útvonalat, akkor kevesebb üzemanyaggal érhetsz célba. Ehhez nem feltétlenül kell a térképed böngészned. A Google Maps alkalmazásban például van egy „Üzemanyag-takarékos utak preferálása” nevű opció, amely automatikusan takarékosabb útvonalakat javasol.

Az útvonaltervezéssel is spórolhatsz
Az útvonaltervezéssel is spórolhatszNico De Pasquale Photography / Getty Images Hungary

Vezess okosan

Az okos vezetési technikák szintén hozzájárulhatnak, hogy több pénz maradjon a zsebedben. Az ajánlásokban a leggyakrabban az alábbiak szerepelnek:

  • Hajts ésszel: Minél gyorsabban mész, az autó annál több üzemanyagot fogyaszt.
  • Ne gyorsulgass: Ha tövig taposod a gázt, amikor a lámpa zöldre vált, azzal megint csak az üzemanyagot pazarlod.
  • Kerüld a hosszan tartó alapjáratot: Ha 60 másodpercnél tovább állsz egy helyben, állítsd le a motort.
  • Minimalizáld a légkondi használatát: A nyitott ablakkal való közlekedés kevésbé rontja az üzemanyag-fogyasztást, mint a klíma használata (ennek nyilván melegebb időben van jelentősége).
  • Használd a motorféket: Ahelyett, hogy a féket nyomnád, a piros lámpához vagy STOP táblához közeledve egyszerűen vedd le a lábad a gázról.

Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb a fékezés és a gyorsítás, illetve több a szabadon futás, annál nagyobb üzemanyag-megtakarítást érhetsz el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek