Ultimátumot adott a kormány az ismét növekvő benzinárral kapcsolatban

GettyImages-1218449214

A kormány gyakorlatilag ultimátumot adott a MOL-nak és a Magyar Ásványolaj Szövetségnek (MÁSZ). Szerdán ismét emelkedik a benzinár, ezzel kapcsolatosan fogy a türelem.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már a múlt heti drágulást követően berendelte magához a MOL és a MÁSZ képviselőit egyeztetésre, a jövő hét végén születhet döntés arról, hogy beavatkozik-e a kormány az üzemanyagpiaci folyamatokba. 

Nagy szerint a hazai üzemanyagpiac szereplői nem tartják magukat korábbi vállalásukhoz: ennek kapcsán közölte, elvárja, hogy az árak a lehető leggyorsabban visszakerüljenek a régiós középmezőnybe. 

A kormány újra belenyúlhat a benzinárba, nem teljesül, amit elvárnak
A kormány újra belenyúlhat a benzinárba, nem teljesül, amit elvárnakOlga Rolenko / Getty Images Hungary

Mindezek ellenére ma ismét áremelkedést jelentettek be: szerdától a benzin két forinttal drágul, míg a gázolaj ára változatlan marad.

A következő árakra számíthatunk a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 643 Ft literenként
  • gázolaj: 653 Ft literenként.

A holtankoljak.hu ugyanakkor borúlátó elemzést tett közzé Irán Izrael elleni támadásának apropóján, úgy látják, a világpiaci, ezzel párhuzamosan a hazai üzemanyagárak további emelkedésére is nagy az esély.

A hosszabb távú következmények Izrael és a Nyugat válászlépéseitől függnek, de a forint árfolyama is a drágulás felé hajtja az üzemanyagárakat.

Nagy Márton úgy fogalmazott, a kormánynak kezd elfogyni a türelme. Véleményük szerint a régiós átlagár fölött 7-9 százalékkal vannak jelenleg az üzemanyagárak, de a KSH-t kérték fel a régiós átlagárak publikálására: amint megszületett ez az adat, ők is döntenek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek