Ennyi pénzt buksz, ha ellopják a banki adataid

csalo
Olvasási idő kb. 3 perc

Három hónap alatt mintegy 48 ezer embertől csaltak ki banki adatokat. A káruk több mint 8 milliárd forint.

Az elmúlt hónapokban igencsak megszaporodott a banki csalások száma, 2023-at joggal nevezhetjük a rekordok évének ebből a szempontból. Negyed év alatt 48.000 embert károsítottak meg bankszámláján keresztül Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a csalók mindössze 3 hónap alatt, 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el az ügyfelek számláiról, további 4,8 milliárdot pedig megpróbáltak ellopni. 

Hihetetlen összegeket csaltak ki a bankszámlákról tavaly
Hihetetlen összegeket csaltak ki a bankszámlákról tavalyPekic / Getty Images Hungary

Nagy tétben játszanak a banki csalók

Bár a visszaélési kísérletek száma és értéke azóta nem emelkedik olyan ütemben, mint korábban, még mindig napról napra érkeznek a hírek a különféle átverésekkel kapcsolatban, melyekről mi, a Díványon is rendre beszámolunk. A legtöbbet maguk az ügyfelek tehetik a megelőzés érdekében: néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával hatékonyan kiszűrhetők ezek a kísérletek.

Átlagosan 168.750 forintot csaltak ki az adatok alapján a károsultak zsebéből a csalók. 

A jó hír, hogy a sikeres visszaélési kísérletek száma és értéke 2023 negyedik negyedévben már érezhetően csökkent az azt megelőző három hónaphoz képest. A jegybanki statisztikákból az is kitűnik, hogy a visszaélések döntő része azért jöhetett létre, mert a csalók megszerezték az ügyfelek adatait, ezért a jegybank ismét figyelmeztet azok védelmére.

A technológia fejlődésével és a digitális pénzforgalom gyors ütemű növekedésével a bűnözők is egyre kifinomultabb módszereket használnak a csalások elkövetéséhez, ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra: semmiképp se adjunk másoknak hozzáférést a banki azonosítóinkhoz

nyilatkozta Bártfai Gábor, a CIB Bank Információbiztonsági vezetője.

Ezekre figyelj, hogy biztonságban tudd a banki adataidat

A pénzügyi szolgáltatók soha nem kérik el telefonos vagy e-mailben történő megkereséseik során a tranzakciók végrehajtásához szükséges jelszót, belépési azonosítót, helyreállítási kódot: bárki, bármilyen indokkal kér tőlünk ilyesmit, ne tegyünk eleget a felszólításnak. Elektronikus vásárlásaink, például átutalások során mindig ellenőrizzük, hogy milyen felületen, kinek és mekkora összeget utalunk vagy fizetünk.

Soha ne adjunk másoknak hozzáférést a banki műveletekhez használt elektronikus eszközeinkhez, és ne telepítsünk alkalmazásokat, távoli hozzáférést lehetővé tevő programokat a számítógépünkre vagy a mobilunkra.

A gyanús e-maileket a csatolmányok megnyitása nélkül töröljük, az adathalászatra utaló telefonhívásokat bontsuk, ne kattintsunk ismeretlen eredetű linkekre, ha pedig sikeres visszaélés gyanúja merül fel, azonnal hívjuk a bankunkat és tegyünk rendőrségi feljelentést.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek