Minden megtakarításod elveszhet, ha erre a linkre kattintasz

GettyImages-1405643450

Újabb átveréssel próbálkoznak a csalók, ezúttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével akarnak visszaélni. Erre figyelj, nehogy bedőlj!

Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank nevével és logójával – adta hírül az MTI, hozzátéve: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. Az MNB közleményében ugyanakkor kiemelte, hogy

a jegybank nem készít és nem is támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.

Egy újabb arcátlan banki átverés

Mint arról már a Dívány is több ízben írt, az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a banki csalások, se szeri, se száma azoknak a trükköknek, amelyeket bevetnek a bűnözők a banki adatok és az ügyfelek pénzének megszerzéséért. Ezúttal a csalók biztosra akarnak menni: az MNB nevében küldött levélben hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Ez pedig nem jelent mást, minthogy az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél tulajdonképpen átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást. Miután azonban ez a program nem vírusirtó, pórul járhat, aki rákattint:

onnantól kezdve ugyanis nem lesz biztonságban a pénze, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait.

A megtakarításunk bánhatja, ha bedőlünk a legújabb banki átverésnek
A megtakarításunk bánhatja, ha bedőlünk a legújabb banki átverésnekboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Ezt érdemes tudniuk az ügyfeleknek

Az MNB hangsúlyozta, hogy sosem leveleznek közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, ahogyan nem készítenek és nem támogatnak vírusirtó programot sem. Arra kérik tehát a banki ügyfeleket, hogy legyenek körültekintőek: bárki is kéri tőlük azt e-mailben,

ne telepítsenek semmilyen szoftvert, és az eszközeikre is kizárólag ellenőrzött applikációt töltsenek le.

Az MNB továbbá arra is figyelmeztet, hogy annak, akit ezzel a módszerrel kerestek meg, esetleg meg is károsítottak, célszerű a rendőrséghez fordulnia, emellett azonban az esetet érdemes bejelenteni a számlavezető banknál is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek