Fontos változás a Balatonnál: nyaralók élete múlhat rajta

balaton-valtozas-2110491723
Olvasási idő kb. 2 perc

Ma indult 13 Balaton-parti település 19 strandján a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek elsősegélynyújtó szolgálata. Az önkéntesek komoly sebesülések kezelésére is képesek, sőt életet is menthetnek.

Nyugodtabban strandolhatnak a mai naptól a nyaralók a Balatonnál. Elindult ugyanis a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek elsősegélynyújtó szolgálata – adta hírül a Magyar Távirati Iroda (MTI). A vállalkozó kedvű fiatalok fontos feladatot látnak el: 18 éves fennállásuk óta összesen 52 372 ember sérülését látták el. Egy nyáron általában három-négyezer emberen segítenek, és nyolc ember nekik köszönheti az életét. A Magyar Vöröskereszt közleményében kiemelte:

a szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

19 balatoni strandon óvják a nyaralók egészégét és életét

Az önkéntesek 13 tóparti településen teljesítenek szolgálatot, összesen 19 strandon segítenek az embereken. A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása. Az önkéntesek augusztus 20-ig teljesítenek szolgálatot.

Életet is menthetnek a Balatonnál szolgálatot teljesítő önkéntesek
Életet is menthetnek a Balatonnál szolgálatot teljesítő önkéntesekAlla Ovchinnikova / Getty Images Hungary

„A lelkes és professzionális hozzáállású ifjú önkéntesek a jelenlétükkel példát mutatnak a társadalmi szerepvállalás és a segítségnyújtás szempontjából is” – emelte ki Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője.

Az önkéntesek ellenére is érdemes persze elővigyázatosnak lenni a Balatonnál strandolás közben, hiszen leselkedhetnek olyan veszélyek is a fürdőzőkre, amelyeket kevesen ismernek. Ahogy arról nemrég a Dívány is beszámolt, ilyen például a marásvonal. 

 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek