Nem sajnáljuk a pénzt az autózásra: ennyit költöttünk csak matricákra

GettyImages-1889981564
Olvasási idő kb. 2 perc

Százmilliárdokat adtunk az autópálya-matricákért tavaly, amely a 2022-es adatokhoz képest megdobta a Nemzeti Útdíjszolgáltató (NÚSZ) árbevételét.

Nem kevesebb mint 445 milliárdos nettó árbevétellel zárta a tavalyi évét a NÚSZ, amely 15 százalékkal haladja meg a 2022-ben elért majdnem 387 milliárdos tételt – írta meg a Totalcar. Hozzátették: ez azt jelenti, hogy a vállalatnak napi átlagban 1,2 milliárd forintos volt a bevétele, noha, mint írták, ez csak elméleti szám, hiszen

a NÚSZ bevételeinek nagy része az év elején jön össze az éves matricák értékesítéséből.

Így alakultak a számok

A cikk szerint míg – szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárdos mínusszal – az üzleti tevékenységből származó eredmény megközelítette a 1,5 milliárd forintot, addig a pénzügyi tevékenységből származó tételekkel együtt számolt adózott eredmény a 2022-es közel 20 milliárdról 216 millió forintra csökkent. Az azonban, hogy sikerül-e 2024-ben is elérni a többletet, majd csak 2025-ben derül ki.

Év elején az éves autópálya-matricák eladásából van a legnagyobb bevétel
Év elején az éves autópálya-matricák eladásából van a legnagyobb bevételc12 / Getty Images Hungary

Ennyivel többet fizetünk az autópálya matricákért

Mint arról a Dívány is írt korábban, év elejétől többet kell fizetnünk a matricákért, miután a szokásoknak megfelelően az autópálya-használati díjak is változnak évről évre. A matricák ára a tavaly augusztusi inflációnak megfelelő mértékben drágult, több mint 16 százalékkal. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek