A nyaralás újfajta költséggel járhat, ha ilyen utat tervezel

GettyImages-1227138262
Olvasási idő kb. 2 perc

Megváltozott a lakókocsik, lakóautók útdíjfizetési kötelezettsége: az idei évtől a HU-GO útdíjfizetési rendszerhez tartoznak a nagyobb tömegű járművek, közte a lakóautók is.

Az év eleje óta a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautóknak, lakókocsiknak a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszert kell használniuk. A 3,5 tonna alatti járművek továbbra is az e-matrica rendszerrel közlekedhetnek, tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató.

Változások a lakókocsiknál, lakóautóknál

Kezdődik a nyár, ezzel együtt sokan indulnak útnak saját vagy bérelt lakóautóval vagy lakókocsival.

Változik a lakóautók útdíjfizetésére vonatkozó szabály
Változik a lakóautók útdíjfizetésére vonatkozó szabályKirill Rudenko / Getty Images Hungary

Őket érintheti az idén év elejével életbe lépett változás, amely a nagyobb tengelyterhelésű gépjárműveket a megtett úttal arányos díjazást használó rendszerbe terelik át.

Lakóautók és lakókocsik esetében is a gépjármű forgalmi engedélyében szereplő információkat kell alapul venni ezek alapján:

  • J – járműkategória
  • F.1 – együttes tömeg (megengedett legnagyobb össztömeg)
  • S1 – ülések száma vezetővel (szállítható személyek száma)
  • számít továbbá a jármű jellege is, melyet a forgalmi nem tartalmaz.

Így működik ez a díjazási rendszer

Magyarországon 2013. július 1-jétől működik a megtett úttal arányos elektromos útdíjszedési rendszer, ami nem csak az autópályákra, hanem az autóutakra, főutakra is érvényes, a hazai úthálózat mintegy 7000 kilométeres szakaszán.

A HU-GO rendszerbe történő regisztráció után a fizetés fedélzeti eszköz használatával (OBU), útdíjbevallással vagy folyószámla befizetéssel rendezhető. Ez utóbbi lehetőség azoknak éri meg, akik rendszeresen veszik igénybe A HU-GO egyenleget előre érdemes feltölteni, így a bevallott útvonaladatok alapján automatikusan vonják le az útdíjat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek