Ha ilyen alkatrészt szereltek az autódba, nem sok jóra számíthatsz

auto-alkatresz-1347150429
Olvasási idő kb. 2 perc

Közel 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert talált tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV munkatársai a leggyakrabban a harmadik világ országaiból érkező csomagokban, illetve autószerelő műhelyekben, valamint illegális kereskedőknél találtak hamis termékeket az MTI tájékoztatása szerint. A hivatal ellenőrei sok esetben próbavásárlás során leltek rá a törvénytelen árucikkekre.

A NAV adatai szerint az illegális termékekkel elkövetett jogsértések több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A NAV a tavalyi év során összesen több mint 1100 hamis autótartozékot és kiegészítőt, közel 100 laptopot és diagnosztikai eszközt, több mint 1700 autódiagnosztikai szoftvert talált rajtaütésein és ellenőrzésein. Ezek biztosan nem kerültek forgalomba, ám bizonyára nagy azoknak a száma is, amelyeket nem találtak meg az ellenőrzések során. Ezek pedig akár komoly bajt is okozhatnak azoknak az autósoknak, akiknek a gépjárművébe beszerelik a hamis alkatrészeket.

A hamis autóalkatrészek sokszor nem működnek megbízhatóan, és balesetveszélyesek lehetnek
A hamis autóalkatrészek sokszor nem működnek megbízhatóan, és balesetveszélyesek lehetnekMarin Tomas / Getty Images Hungary

A hamis autóalkatrészektől veszélyesebb lehet a közlekedés

A NAV munkáját segítette a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatása is. A két szervezet évek óta dolgozik együtt, most a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából hívták föl a figyelmet a hamisítások kockázataira. A JAF munkatársai az akciók során szakvéleményükkel segítik a NAV ellenőreinek munkáját, illetve továbbképzéseket tartanak arról,

hogyan lehet a legkönnyebben felismerni az illegális járműipari szoftvereket, a diagnosztikai eszközöket és a hamis alkatrészeket.

A NAV közleményében azt is kiemelte, hogy a társadalmi elutasítás elengedhetetlen a piac teljes megtisztításához. Az autóalkatrészek, autódiagnosztikai eszközök és szoftverek piacának tisztasága egyúttal a biztonságos közlekedés fontos feltétele – közölték. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek