Véget vetnek az apró betűs banki trükközésnek

Az apró betűs részek helyett magyarázatot és kiemelést kér az MNB

GettyImages-1227194611

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felszólította a hazai bankokat, hogy áremelés esetén magyarázzák el az ügyfeleknek a döntés hátterét, és színes betűkkel vagy valamiféle kiemelést alkalmazva jelenítsék meg a magasabb tarifákat a kondíciós listában.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások hazánkban a hitelintézeti törvénynek megfelelve általános szerződési feltételeikben, üzletszabályzatukban fektetik le, milyen esetekben változtathatnak egyoldalúan árat. A jogi szabályozó környezet változása a legtöbb esetben szerepel ezen a listán, írja a Bank360.

Világos magyarázatot kér az MNB az ügyfelek érdekében

Ez az utóbbi években többször is változott Magyarországon, a banki különadók, illetve a tranzakciós illeték bevezetése is ilyen típusú intézkedés volt. Ez is oka annak, hogy a kitétel szerepel a banki dokumentumokban: nem is ennek létjogosultságát vitatja az MNB.

Az apró betűs módosítási lehetőségekkel kapcsolatosan szigorítana az MNB
Az apró betűs módosítási lehetőségekkel kapcsolatosan szigorítana az MNBAleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

A bankfelügyeleti szerv azt szeretné, hogy amikor az adott pénzintézet már tudja, pontosan milyen jogszabály miatt emelne árat, akkor azt világosan magyarázza is el az ügyfeleknek.

Az is elvárás a jegybank részéről, hogy a meglehetősen hosszú, több tucat vagy több száz oldalas dokumentumokból ne csak frissített verziót készítsenek, hanem abban figyelemfelkeltő módon jelöljék is, hol történt változás. Jógyakorlatként értékelnék, ha az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfelek elektronikus úton kapnák meg az ilyen dokumentumokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek