Ártatlannak tűnő állat okoz milliós károkat a magyaroknak: a kertekben is ott van

Lontai Ildikó
GettyImages-599683870
Olvasási idő kb. 4 perc

A pockok olyan állatok, amelyeknek az elszaporodása hatalmas károkat okoz, azonban nem mindegy, hogyan védekezünk ellenük.

A kártevő rágcsálók gyorsan felfalnak mindent az áttelelő növényektől a zöldségekig, és megeszik a palántákat és a magokat, mielőtt azok esélyt kapnának a csírázásra és kihajtásra. Éppen ezért ha elszaporodnak, milliós károkat is okozhatnak ezek az állatok.

Kedvesnek tűnő, azonban igen kártékony állat a pocok

A pockok rengeteg kárt tudnak tenni a kertekben. Ezek a falánk állatok a zöldségeinket is megehetik – a káposzta az egyik kedvencük –, és a gyökérnövényeket is megdézsmálhatják. Le tudják szedni a gyümölcsöt a bogyós bokrokról is, és néha még a fák és cserjék tövéről is lehánthatják a kérget. Mivel egész évben dübörögnek a „lopások", gyakran ősszel a populáció olyan szintre emelkedik, hogy a pocok elszaporodása hatalmas problémát jelent – írja az Agrárszektor.hu

Aranyos állat a pocok, de ha elszaporodik, komoly károkat tud okozni
Aranyos állat a pocok, de ha elszaporodik, komoly károkat tud okozniCreativeNature_nl / Getty Images Hungary

Míg a pockokat gyakran összetévesztik a vakondokkal, cickányokkal és egerekkel, gyakran ősszel és a téli hónapokban veszik észre őket leginkább, ugyanakkor számos kertben egész évben jelen vannak, és nagyon gyorsan elszaporodhatnak. A mezei pocok kora tavasztól akár 10-szer is fial, a nőstény esetenként 10-12 utódot hoz világra, amelyek már 3 hetesen ivaréretté válnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét:

kiemelten fontos, hogy felmérjék a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. A túlszaporodás szakaszában ugyanis a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen.

Az időben megtett védekezéssel azonban csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll. A hivatal rendelkezik a mezei pockok elleni védekezésre engedélyezett készítményekről is, valamint arról, hogy ezeket milyen esetekben és hogyan lehet felhasználni, ugyanis ennek szigorú szabályozása van.

Barátságos módszerek a kártevő állatok ellen

A Treehugger cikke a fentiek ellenére azt írja, hogy nem lenne szabad ész nélkül irtani a pockokat, hiszen akár hasznunkra is lehetnek a kertben, sőt a kertünk élővilágára is kihat, ha elpusztítjuk őket. Miután a mezei pocok más vadon élő állatok (ölyvek, baglyok, rókák) fontos táplálékforrásai, ezért gyakran kulcsfontosságú láncszemei a táplálékláncnak, és segítenek fenntartani a kert természetes ciklusait és biológiai sokféleségét.

Ezért próbáljuk meg távol tartani pockokat azoktól a fontos területektől, ahol nem szeretnénk, hogy legyenek, fizikai akadályokat és elrettentő eszközöket használva. Mindemellett érdemes a magokat beltérben elvetni, és palántákat sem a kertben nevelni, megerősíteni, és csak akkor ültetni ki, ha kicsit nagyobbak, és erősebbek. Így nem csak az időjárással, de a pockokkal szemben is ellenállóbbak lesznek. Ilyen praktika lehet még az is, hogy cayenne borsot szórunk a sérülékeny növények köré, mivel ez hatékony módja annak, hogy megakadályozzuk a pockok közeledését.

Nem mindegy azonban, mennyi pocokkal kell szembeszállnunk: például pocokkárosítás miatt a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek az elmúlt két évben 25 500 darab csemetét kellett pótolnia, amelynek költsége meghaladta a 2 millió forintot, tehát a gazdáknak mindenképpen időben el kell kezdeniük a védekezést és megtenni a szükséges lépéseket a túlszaporodás elkerülése érdekében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek