Százezreket kapnak februárban a nyugdíjasok: friss adatok a pluszpénzről

B RKL20211009072

Hamarosan érkeznek a 13. havi nyugdíjak: nem járnak rosszul idősebb honfitársaink 2024-ben.

Mutatjuk, mire számíthatnak az átlagos összegű nyugdíjjal rendelkezők a 13. havi juttatás mellett.

Nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is várható az idén a 13. havi nyugdíj mellett, összesen átlagosan közel 400 ezer forintnyi kiegészítéssel számolhatnak a szépkorúak idén év közben. 

2024-ben több százezer forintos pluszösszeggel számolhatnak a nyugdíjasok
2024-ben több százezer forintos pluszösszeggel számolhatnak a nyugdíjasokGabor Meszesan / Getty Images Hungary

A februárban esedékes plusznyugdíj összege is emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, és novemberben még nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek is a megfelelő körülmények fennállása esetén

0,1 százalékon múlik a prémium

A napokban jelentette be a kormány az idei évre előre jelzett GDP-növekedés mértékének várható mértékét, s ez befolyással lehet a nyugdíjprémiumra. Tavaly nyáron ugyanis ennél nagyobb mértékű GDP-változásban bíztak, s annak megfelelően határozták meg az idei költségvetést is, melyben a nyugdíjprémium is szerepelt. 

A törvényi előírás alapján abban az esetben, hogyha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok nyugdíjprémiumra jogosultak – ezt azonban éppen csak meghaladja a napokban prognosztizált 3,6 százalékos érték, azaz még kétséges, hogy novemberben érkezik-e a már nem aktív állományban lévő emberek számlájára pluszpénz, s ha igen, mekkora összeg várható.

Az éves mérleg több százezer forint plusz lesz

Már nem kell aggódni, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjemelés önmagában is sokat tesz a pénztárcába
Már nem kell aggódni, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjemelés önmagában is sokat tesz a pénztárcábaShutterstock

A 13. havi nyugdíjak ettől függetlenek, a kormányfő január 19-én a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy

idén is megérkezik a februári, egy havi pluszösszeg a nyugdíjasok számlájára.

Idén is emelték a nyugdíjak összegét is, ez a már említett 6 százaléknyi pluszt jelenti minden hónapban a 2023-as összegekhez képest, azaz

éves szinten az átlagos nyugdíjjal bíró idősek mintegy 157 ezer forinttal többet kapnak 2024-ben.

A tavaly novemberi átlagnyugdíj összege 218 ezer forintra emelkedett, idén pedig ez további 6%-kal nőtt, vagyis februárban átlagosan 231 ezer forinttal számolhatnak a 13. havi nyugdíjat illetően a jogosultak. 

Ha minden optimális, akkor a nyugdíjprémium, az éves nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj együtt 372 ezer forintot jelent összesen. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek