A Microsoft megszünteti szövegszerkesztőjét: te sem éred el hamarosan

GettyImages-1340546327
Olvasási idő kb. 2 perc

A WordPad sokaknak nyújtott segítséget, de el fog tűnni a Windowsból.

A 24H2 jelet viselő frissítés hatására el fog tűnni az operációs rendszerből a WorPad: azt már korábban megtudhattuk, hogy „elengedik” a programot és több frissítést nem kap, de most már az is kiderült, hogyan veszítjük el végleg.

A WorPad ingyenes megoldást kínált szövegszerkesztésre azok számára, akik nem akartak bonyolult formázással bíbelődni, mégis szükségük volt arra, hogy valamilyen felületen digitális formába öntsék szövegeiket. A Microsoft Word természetesen továbbra is elérhető marad, ám ennek használatáért már súlyos pénzeket kell fizetnie a felhasználóknak.

A WordPad eltűnése sokaknak lesz fájdalmas meglepetés
A WordPad eltűnése sokaknak lesz fájdalmas meglepetésalvarez / Getty Images Hungary

A 24H2 a Windows idei nagy frissítése, fejlesztői változata már elérhető. Nemcsak a WordPadet nyírja ki, hanem a Cortanát, a cég első chatbotját, aminek megvan a maga oka: 

egy jobb és újabb változatot készítettek belőle Copilot néven, ez egy korábbi általános frissítés során már el is kezdte átvenni a Cortana helyét.

A WordPad mellett még két alkalmazás tűnik el

Eltűnik még a Tippek alkalmazás is, amely eredetileg a Windows 11 használatának megkönnyítésére született.

A WordPad hosszú karrier után tűnik majd el: mintegy 28 éven át szolgálta ki a felhasználókat.

Valószínűleg sokaknak fog majd hiányozni az ingyenes program, de ma már léteznek ingyenes letölthető szövegszerkesztők is szép számmal, így a WordPad hagyta űrt biztosan mindenki könnyedén be tudja majd foltozni. A mai ingyenes szövegszerkesztők ráadásul már sokkal összetettebb feladatokat is meg tudnak oldani, mint amire ez a régi Microsoft-program képes volt.

Az nem valószínű, hogy a WordPad is befutja azt a karriert, mint a szintén matuzsálemi kort megélő Paint: ezt a programot is meg akarta semmisíteni a Windows, azonban akkora felhördülést keltett a dolog, hogy kénytelen volt megmásítania a döntést, így a Paint megmaradhatott.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek