Meglepően egyszerű és olcsó trükkel tehetsz a wifijel akadozása ellen

GettyImages-184999273
Olvasási idő kb. 5 perc

Nyugodt este van, otthon már be is kuckóztál a kedvenc filmed elé. Ott van karnyújtásnyira a kényelmes kanapén a nassolnivaló és a legmelegebb takaró is. Csak egy probléma van: a wifijel akadozik. Ismerős a helyzet?

Létezik azonban egy kiváló, tudományosan is megalapozott megoldás, hogy a vezeték nélküli internetes kapcsolat ne húzza keresztbe a számításodat. Ezzel nem csupán a wifijelet erősítheted, hanem a hackerek dolgát is megnehezítheted.

Így erősítheti az alufólia a wifijelet

A streamelés és a virtuális találkozók, konferenciák korában mindannyian jól tudjuk, milyen bosszantó tud lenni, ha épp egy fontos esemény közben akadozik vagy szűnik meg a wifikapcsolat. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy mindezen könnyen változtathatsz, és a probléma orvoslásához elég csak kimenned a konyhába, hiszen a megoldás egy olyan háztartási cikk, amely valószínűleg nálad is megtalálható otthon.

Nem árt, ha van egy kis műszaki háttérismeretünk is arról, hogyan működik a wifi
Nem árt, ha van egy kis műszaki háttérismeretünk is arról, hogyan működik a wifiRyanJLane / Getty Images Hungary

Kiderült ugyanis, hogy a sokoldalúan felhasználható alufólia kiválóan alkalmas a wifijel fokozására is.

Nézzük, hogyan működik ez a trükk, mellyel akár végleg véget vethetsz az internetkapcsolat lomhaságának.

Ez a hack rendkívül egyszerű, de nem árt, ha van egy kis műszaki háttérismeretünk is. A wifijel a router antennájából származik, amely kapcsolatot létesít okostelefonunkkal, a számítógépünkkel és más, internetre csatlakoztatott elektronikai eszközzel. A wifiből érkező mikrohullámú jel rádió- vagy fényhullámokként viselkedve érkezik meg, és minden rendelkezésre álló helyet lefed, ahogyan a locsolófejből érkező víz minden irányba vizet permetez – magyarázzák a technológiai és biztonsági szakértők.

A wifijelek hatékonyságának csökkenését, az internet lassulását éppen ez a minden irányba történő jelszóródás gyengítheti.

Ugyanis a routerből a wifijelek az otthonunk olyan részeire is eljuthatnak, ahol nincs is rá szükség, illetve úgynevezett holtzónákba, vagyis olyan helyekre is vezethetnek, ahová nem érnek el a távolság, vagy nagyobb akadályok, például a vastag falak miatt, esetleg a vastag padló blokkolása miatt.

A router köré helyezett alumíniumfólia segít a wifijeleket a megfelelő helyre továbbítani
A router köré helyezett alumíniumfólia segít a wifijeleket a megfelelő helyre továbbítaniYevhenii Orlov / Getty Images Hungary

Ám, ha a router köré ívelt alumíniumfóliát helyezünk, az hatékonyabban alakíthatja a wifijelek áramlását. Az alufólia fényes oldala ugyanis visszaveri az antennából érkező sugarakat, és egy adott helyre irányítja azokat. Innen már csak be kell állítanunk a fólia görbületének irányát, hogy a jelet az otthonunknak arra részére irányíthassuk, ahol jobb internetkapcsolatra van szükségünk, például a nappaliba, a háló- vagy a dolgozószobába.

Valóban működik

Ha valaki kételkedne a fent leírtak megvalósíthatóságában, ne tegye, a trükk alkalmazhatóságáért az angliai Dartmouth Egyetem kutatói kezeskednek. Amikor saját maguk is kipróbálták a wifijeljavító trükköt, rájöttek, hogy egy tükröződő, ívelt felület, például egy üdítősdoboz vagy egy darab alufólia használata is erősítheti a wifijeleket egyes helyeken.

A kutatók közleményükben arról számoltak be, hogy egy alufóliával beborított 3D-s felület, amelyet egy adott szoba sajátos wifiigényeinek megfelelően alakítottak ki, bizonyos helyeken több mint 50 százalékkal is képes volt a vezeték nélküli jelek intenzitását növelni, és több mint 60 százalékkal csökkenteni azokon a helyeken, ahol nem volt szükség a vezeték nélküli internetkapcsolatra. 

Van más előnye is, ha alufóliát teszünk a routerhez

A dartmouthi kutatók szerint nem csak a wifisebesség növelése az egyetlen előnye a fent leírt praktikus hacknek, mellyel akár az online biztonságot is növelhetjük.

Ha ugyanis a wifinyalábokat azokra a területekre korlátozzuk, ahol ténylegesen szükség van rájuk, csökkenthetjük annak kockázatát, hogy a hackerek hozzáférjenek a jelhez, és megpróbálják ellopni az adatainkat.

A vezeték nélküli jelek ilyenfajta fizikai elzárása a meglévő hálózati biztonsági intézkedések, például a titkosítás kiegészítő módszereként is szolgál.

Így használjunk alufóliát a wifijel fokozására

Vágjunk le egy körülbelül 30 centiméter hosszúságú és a wifirouter magasságának megfelelő alufóliadarabot. Ha van a routeren kivezető antenna, akkor ennél a fólia néhány centiméterrel mindenképpen legyen magasabb. A belső antennával rendelkező routerek esetében ez nem fontos.

Érdemes kipróbálni az alufóliás wifijel-továbbító trükköt
Érdemes kipróbálni az alufóliás wifijel-továbbító trükkötLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Hajlítsuk meg a fóliát „C” alakúra úgy, hogy a fólia fényes oldala a homorú belsejébe nézzen. Külső antennával rendelkező routerek esetében előfordulhat, hogy a tetejét is le kell hajtani, hogy az antennát is lefedje.

Helyezzük a fóliát a jeltovábbító mögé úgy, hogy az ívelt rész a router és a célterület felé nézzen, ahol erősíteni szeretnénk a jelet. Ezt követően nincs más hátra, mint lefuttatni a jelerősséget ellenőrző sebességtesztet, ami értékeli az internetkapcsolat fel- és letöltési sebességét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek