9 hiba, ami egy vészhelyzetben életekbe kerülhet: ismered mindegyiket?

GettyImages-1224074201

Egy vészhelyzetben nehéz higgadtnak maradni, de ha tudod, hogy mi a teendő, nagyobb eséllyel maradhatsz életben.

Egy átlagember viszonylag ritkán találkozik vészhelyzetekkel élete során, ezért a legtöbben nem is gondolkoznak rajta, hogy mit kell tenniük, míg végül egyszer meg nem történik a baj. Akkor viszont gyakran már túl késő. Ezért is fontos, hogy tisztában legyél azokkal a hibákkal, amelyek egy esetleges vészhelyzetben végzetes következményekkel járhatnak. 

1. Azt hiszed, hogy a tornádó nem érhet el

Magyarországon szerencsére nem annyira jellemzőek (legalábbis egyelőre) a pusztító erejű forgószelek, de ha olyan helyen jársz, ahol igen, fontos, hogy kellő óvatossággal járj el. Ha távolról meglátsz egy tornádót, ne a telefonod után nyúlj, hogy megpróbáld lefilmezni, hanem azonnal keress menedéket.

Még ha úgy is tűnik, hogy a légoszlop egy helyben áll, vagy oldalirányba mozog, bármelyik pillanatban irányt válthat, és akár 90-100 km/órás sebességre is felgyorsulhat, így ha nem lépsz időben, később már nem feltétlenül tudsz kitérni előle.

2. Nem jelented azonnal az eltűnést

A filmekben a rendőrök gyakran azt mondják a családtagoknak, hogy várjanak 24 vagy 48 órát, mielőtt hivatalosan bejelentenék szerettük eltűnését. Fontos azonban tudni, hogy ez nem egy valódi szabály, csupán egy drámai eszköz, melynek célja, hogy növelje a nézőben a feszültséget. Mivel az első 24 óra kritikus lehet a keresés sikerét illetően, a rendőrség azt kéri, hogy ne vesztegesd az időt.

Az ilyen eseteket azonnal jelenteni kell a rendőrségen, hisz minden perc számít.

3. Vízzel akarod eloltani az égő olajat

Ha főzés közben kigyullad az olaj vagy a zsír, nem szabad vízzel locsolni, mert pont az ellenkezője fog történni annak, amire számítanál: pillanatok alatt égő olajcseppek boríthatják be a konyhát.

A keletkező lángnyelv 3 méter magasra is felcsaphat.

Ebben a helyzetben a legjobb, ami tehetsz, hogy letakarod az edényt egy fedővel vagy egy nedves konyharuhával (a lángok oltásával legfeljebb egy megfelelő tűzoltó készülék birtokában érdemes próbálkozni). 

4. Azt hiszed, hogy fuldokolni csak hangosan lehet

A fuldokló ember általában hangos jajveszékelés közepette, kétségbeesetten kapálózva jelenik meg a filmekben. A valóságban azonban az, hogy a bajbajutottaknak nem feltétlenül van lehetőségük vagy erejük arra, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ha azt látod, hogy valaki a víz alá merül, de hiába mozgatja a karját, nem halad semerre, akkor valószínűleg az életéért küzd.

5. A dehidratáltságtól tartva megiszod a vizeleted

Egy váratlan vészhelyzet kétségbeesett lépésekre késztetheti az embert. Például arra, hogy undorát legyűrve megigya a saját vizeletét, csak hogy elkerülje a kiszáradást. A bökkenő csak az, hogy ez többet árt, mint amennyit segít.

A szervezetnek vízre van szüksége ahhoz, hogy a vizelet útján megszabaduljon a felesleges sóktól és méreganyagoktól. Ha viszont megiszod a vizeleted, ezek az anyagok visszakerülnek a szervezetedbe, így még több vizet kell pazarolnod, hogy a folyamat végbe tudjon menni.

Amennyiben a civilizációtól távol vészesen kiszáradnál, van egy módszer, amivel a vizeleted ténylegesen a túlélésed javát szolgálhatja. Ehhez nedvesíts be vele egy ruhát, majd tekerd magadra, vagy kend közvetlenül a bőrödre. Ugyanúgy fog működni, mint az izzadságod: miközben elpárolog, lehűti a testedet.

Ha kevesebbet izzadsz, a szervezetednek kevesebb vizet kell felhasználnia.

6. Az árral szemben úszol

Az angolul rip currentnek nevezett jelenség – amely az tengerpartokon tapasztalható, amikor a partot érő hullámok nem a fenék, hanem a vízfelszín közelében kezdenek visszaáramlani az óceán felé – általában váratlanul érinti a gyanútlan fürdőzőket, akik már csak akkor veszik észre, hogy mekkora a baj, amikor a víz elragadja őket.

Ilyen esetben nem szabad a part felé úszni, mert az áramlat olyan erős, hogy szinte lehetetlen átjutni rajta. A menekvésed kulcsa az lehet, ha oldalirányba úszol, és megkerülöd a hullámokat, vagy felfekszel a vízre, remélve, hogy a sodrás biztonságos távolságba visz.

7. A jeges vízbe esve a fény felé úszol

Ha beszakad alattad a jég, akkor a vízből a keletkező léken keresztül van a legnagyobb esélyed kijutni. A lyuk sok esetben sötétebb a környezeténél, ezért ha a víz alól látsz egy pontot, amely másképpen fest, mint a környezete, akkor valószínűleg ott találod a kiutat. Ha sikerül kimásznod, ne akarj felállni, hanem vízszintes helyzetben próbálj elkúszni a partig, nehogy újra beszakadjon alattad a jég.

8. Kihúzod a kést a szúrt sebből

Akár te sérülsz meg, akár valaki más, soha ne húzd ki a kést a szúrt sebből, mert ezzel csak súlyosbítod a vérzést. Érthető, hogy valamit tenni akarsz, de többet ér, ha a segélyhívó vonalon keresztül segítséget kérsz.

9. Megállsz a vasúti sínen

A vasúti síneken soha, semmilyen körülmények között nem szabad megállni. Ha valamilyen okból mégis a síneken rekedsz (például műszaki hiba miatt), akkor a lehető leghamarabb hagyd el az autót. Előfordulhat, hogy egy vonat nagy sebességgel közelít, és hiába vészfékezik, akár másfél kilométerre is szükség lehet ahhoz, hogy teljesen megálljon.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra