Hogy lehet eloltani a lángoló olajat vagy zsírt? A vizet felejtsd el elsőként

Olvasási idő kb. 3 perc

Főzés közben előfordulhat, hogy a tűzhelyen felejtett zsiradék vagy étolaj annyira felforrósodik, hogy lángra kap, ami veszélyes helyzetet teremthet.

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha, semmilyen körülmények között ne önts vizet a lángoló zsiradékra és olajra, figyelmeztet a Lifehacker. Ezzel ugyanis nem fogod tudni eloltani tüzet, hanem épp ellenkezőleg, egy méretes lángcsóvát hozol létre, ami magasra felcsapva izzó pokollá változtathatja a konyhát. A jó hír, hogy az égő zsír önmagában még nem jelent katasztrófát – feltéve, hogy nincs felette semmi, ami meggyulladhat, te pedig gyorsan cselekszel és helyesen jársz el.

Mi történne, ha mégis vizet öntenék rá?

Beindulna egy veszélyes láncreakció, ami ellen nem tehetnél semmit. A Gyújtóforrás szerint ezt a következőképpen kell elképzelni:

  • A víz sűrűsége (1.000 kg/m3) nagyobb, mint az étolajé (910 kg/m3), így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik.
  • A víz 100 Celsius-fokon felforr és gőzzé alakul. Mivel az égő olaj ekkor már közel 400 fokos, a gőzzé alakulás pillanatok alatt, szinte robbanásszerűen lezajlik.
  • A gőzzé alakulás során a víz kitágul, és az edényből kivetődik, miközben viszi magával az égő olajcseppeket, beborítva ezzel akár az egész konyhát. A lángnyelv ilyenkor akár 3 méter magasságig is felcsaphat.
  • A megnövekedett nyomás képes akár az ajtókat, ablakokat, falakat kitörni, elmozdítani.
  • A szanaszét fröccsenő égő étolajcseppek a környezetben lévő gyúlékony anyagokat meggyújtják, és nagyon súlyos égési sérüléseket okozhatnak az ott tartózkodóknak.

Akkor mivel lehet eloltani?

Kisebb tűz esetén elegendő lehet, ha letakarod az edényt egy fedővel vagy nedves konyharuhával. A lángok így nem jutnak oxigénhez, ezért hamarosan ki fognak hunyni. Hasonló eredményt érhetsz el azzal is, ha sót vagy szódabikarbónát szórsz a tűzre. Ez szintén praktikus megoldás, hiszen egy átlagos konyhában rendszerint mindkettő megtalálható. Hátránya viszont, hogy nagy mennyiség szükséges hozzá, illetve szintén csak a kisebb tüzekkel szemben hatásos.

Ezért nem szabad rá vizet önteni
Ezért nem szabad rá vizet öntenibgton / Getty Images Hungary

Ha a tűz nagyobb léptékű és/vagy a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, akkor már szükséged lesz egy tűzoltó készülékre. Ügyelj rá, hogy megfelelően használd (ha valami nem világos, olvasd el a rajta lévő útmutatót) és ne hagyd abba az oltást, amíg a tűz teljesen ki nem huny. Vannak egyszer használatos termékek is, ezért utána bizonyosodj meg róla, hogy nem kell-e cserélni. Itt egy rövid összefoglaló, hogy mit és milyen sorrendben érdemes tenned:

  1. Kapcsold ki a hőforrást.
  2. Takard le valamivel az edényt.
  3. Ha nem tudod letakarni, szórj rá egy nagy adag sót vagy szódabikarbónát.
  4. Ha ez is kevés, használj tűzoltó készüléket.
  5. Ha úgy tűnik, hogy a tűz nagyobb annál, mint amivel meg tudsz birkózni, azonnal kérj segítséget, vagyis hívd a tűzoltóságot!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek