Ez lehet a mentő megoldás, ha a torkodon akadt az étel

GettyImages-1327630162
Olvasási idő kb. 3 perc

A torkon akadt étel akár fulladáshoz is vezethet, de még ha nem is fenyeget életveszély, a kisebb ételmaradványok akkor is sok kellemetlenséget, irritációt és köhögést okozhatnak.

Az emberi testi a legtöbb esetben úgy működik, mint egy csodálatos mérnöki bravúr. Ha viszont valami félremegy, kicsit olyan lesz, mint egy 20 éves fénymásoló. Ez igaz az evésre is, ami általában zökkenőmentesen megy, egészen addig, amíg egy apró ételdarabka – például egy saláta- vagy spenótfoszlány el nem akad a torkodon, hogy aztán makacsul ott ragadjon.

Ez a teendő vészhelyzet esetén

Ha egy nagyobb ételdarabról van szó, ami fulladást okoz, az más lapra tartozik, hiszen azonnali elsősegélynyújtást igényelhet (a 112-es segélyhívó vonal tárcsázása után). „Ebben az esetben a légcsőbe szorult tárgy erőteljes köhögéssel – valószínűleg – eltávolítható. A beteg hátát tilos ütögetni, mert azzal az elzáródás csak még lejjebb kerülhet a légcsőben!” – írják a hivatalos ajánlásban.

A Heimlich-fogás életmentő lehet
A Heimlich-fogás életmentő lehetSatjawat Boontanataweepol / Getty Images Hungary

Amennyiben ez nem vezet eredményre,

előre kell dönteni a fuldoklót, majd a kézfej élével legfeljebb 5 határozott ütést kell mérni a lapockái között, mindegyik után ellenőrizve, hogy a légcső elzáródása megszűnt-e.

Ha nem, akkor az illetőt hátulról, a karjai alatt át kell ölelni, majd a mellkast egy gyors, befelé és felfelé irányuló lökésszerű mozdulattal megemelni (ez a Heimlich-fogás). Ha ez sem segít, a fenti két mozdulatsort ötösével, felváltva javasolt a mentők kiérkezéséig ismételni.

Így szabadulj meg a torkodon akadt kisebb ételdaraboktól

Feltéve, hogy nem áll fenn életveszély, csak torokirritáció – például egy salátadarab miatt – nem feltétlenül kell bármit is tenned, mert a nyálad előbb-utóbb feloldja azt, vagy ha nem, akkor a nyelési ingered mozdítja el.

Ha ezt nem bírod kivárni, igyál egy pohár kólát, vagy más szénsavas italt, ami gyorsabban feloldhatja az ételdarabot. Ha nehezen tolerálod a szénsavat, segíthet az evés is – különösen, ha valamilyen puha, de nedves állagú dologgal próbálkozol. A célnak akár az is megfelel, ha valamibe belemártod a kenyeret: így beleragadhat az ételdarab, és lehúzhatja magával, amikor lenyeled (ha nincs kenyér, jó egy puhább banán is).

Egy kis vaj segíthet, hogy torkon akadt ételdarabka lecsússzon
Egy kis vaj segíthet, hogy torkon akadt ételdarabka lecsússzonmilanfoto / Getty Images Hungary

Alternatív megoldásként beválhat, ha eszel egy kis vajat. Az elv az, hogy a vaj „megkeni” a nyelőcsövet, csökkentve a súrlódást, ami a helyén tartja az ételdarabkát. De még jobb, ha a megelőzésre koncentrálsz: ha alaposan megrágod az ételt, valószínűleg soha nem kell ilyen trükkökhöz folyamodnod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek