6 tipp, ami megtanít okosan spórolni

Berényi Bianka
GettyImages-88622588

A spórolás elsőre nem tűnik megoldhatatlannak, de a gyakorlatban könnyen kifolyik a pénz a kezeink közül. Ha viszont tudatosan, előre átgondolt módszereket követünk, akkor valóban sikeresen takarékoskodhatunk.

Spórolni mindig praktikus: ha anyagi helyzetünk épp kedvező, akkor is hasznos lehet, ha pedig le vagyunk égve, mást nem is tehetünk. Számtalan apró trükkel csökkenthetjük a költségeinket: most ezekből mutatunk párat, hátha neked is jól jönnek a tippek.

A spóroláshoz elég pár okosan alkalmazott trükk

Az elismert pénzügyi szakember, Joy Liu osztotta meg saját tippjeit arra vonatkozóan, hogyan húzd össze hatékonyan a nadrágszíjat. A háborús helyzet negatív hatásai miatt mostanság nagyon is jól teszed, ha megpróbálsz spórolni. Nem kell drasztikus dolgokra gondolni, az alábbi tanácsokkal nem lesz nehéz megvalósítani a takarékoskodási tervet. Csak okosan!

Fogadd meg tippjeinket, és idővel sokat spórolhatsz: így fogd meg okosan a pénzt!
Fogadd meg tippjeinket, és idővel sokat spórolhatsz: így fogd meg okosan a pénzt!Sean Gladwell / Getty Images Hungary

1. Gondold át a lakhatással kapcsolatos költségeidet

Nem feltétlenül kell óriási palotában élni ahhoz, hogy a lakhatási költségek magasak legyenek. Takarékoskodni úgy is lehet, ha kihúzzuk a vezetékeket a konnektorból, amikor nem használjuk a berendezéseket, minden helyiségben csak addig égetjük a villanyt, amíg ott tartózkodunk, vagy nem fűtűnk feleslegesen. Nem kell mindenből a legújabb, legmodernebb verziót beszerezni, és nem érdemes hitelekbe sem verni magunkat egy új tévé kedvéért. Bár a reklámokból ez ömlik ránk, de azt a hitelt vissza is kell fizetni.

2. A jó öreg bevásárlólista

Éhesen ne menj vásárolni! Sokkal több felesleges dolgot hajlamos korgó gyomorral az ember a kosarába pakolni, míg ha előre ír egy listát arról, hogy mire van szüksége, sokkal nagyobb eséllyel marad annál, és így célirányosan is költ. 

Persze, néha el lehet csábulni a csokis polc előtt, de hosszú távon az a sok apró kiadás, ami ilyenkor keletkezik, kiteszi egy jóféle bicikli árát.

A listaírás az élet más területén is hasznos lehet, ha eddig nem tetted, próbáld ki!

3.Tippek online bevásárláshoz

Az online shopping fénykorát éli, melyre a pandémia még inkább rátett egy lapáttal. A házhoz szállítási opció ma már szinte mindenhol elérhető, így gyakorlatilag ki sem kell mozdulnunk otthonunkból ahhoz, hogy egyheti ételhez jussunk. A netes vásárlás során is érdemes az akciókat kihasználni, az esetleges kedvezményes kuponokat beváltani. További jó hír, hogy van, hogy online olcsóbban jövünk ki, mint a boltból vett árukkal. Érdemes ezen oldalakat összehasonlítani rendelés előtt, és aszerint dönteni, hogy mi a legkedvezőbb. 

4. Tervezd el, és kevesebb pénz fogy majd

Tervezz, tervezz, tervezz! Ha így teszel, előrelátó leszel, és időt is spórolsz a pénzed mellett. Ha például szombat délelőtt összeírod, hogy a jövő héten mit szeretnél főzni a családnak, akkor azt be is tudod szerezni céltudatosan, és a főzést is el tudod előre tervezni. Abban az esetben, ha megrendeled a hozzávalókat, már másnap megérkezhetnek, neked már nincs más dolgod velük, csupán eltervezni, hogy melyik nap melyiket szeretnéd megfőzni. Így nincs esély arra, hogy állsz egy kifőzdében, és bár nem terveztél desszertet is enni, de a frissen kisült gofri illata annyira csábító, hogy végül azzal koronázod meg az előző két fogást. Otthoni körülmények közt viszont, ha nem rendeltél desszertet, akkor nem is lesz. Ha csak úgy nem döntesz, hogy gyorsan összeütsz egy kis palacsintát. 

A netről rendeléskor is légy tudatos, ennek a fajta vásárlásnak is megvannak a trükkjei!
A netről rendeléskor is légy tudatos, ennek a fajta vásárlásnak is megvannak a trükkjei!Oscar Wong / Getty Images Hungary

5. Jelölj ki egy napot

Ha már online vásárlás: Liu szerint sokkal okosabban cselekszel, ha nem véletlenszerűen rendelsz az internetről, hanem minden héten kijelölsz fixen egy napot erre. Ilyenkor élelmiszertől kezdve műszaki cikkeken keresztül bármi lehet a kosaradban, de a hét többi napján ne rendelj, mondja a szakértő.

Ezekkel a limitekkel korlátozod a túlköltekezést, és te is jobban átgondolod, mire van szükség.

Ismerjük azt az elméletet, miszerint amit hétfőn és kedden még égetően szükségesnek érzünk beszerezni, szerdán már eszünkbe sem jut, tehát nem is olyan szükséges. Persze ha egész héten nem megy ki a fejedből, akkor tanácsoljuk, hogy szerezd be, mert valószínűleg okkal vágysz rá. 

6. Kölcsönözz

Ma már nem annyira divat kölcsönözni, mint régen, de azért meg lehet találni azokat a platformokat, ahol még a kölcsönzés is lehetséges. A second hand ruhaboltok, az autókölcsönzés, a biciklikölcsönzés mind elterjedt már itthon is, miért lenne ez másképp egy háztartási eszközzel? Ha van olyan tárgy, melyet nem létszükség az év minden napján használni, azt miért vennéd meg méregdrágán? Kérd kölcsön a szomszédodtól, a barátoktól, hisz ezzel spórolsz is, és velük is alkalmat teremtesz találkozni. Megvenni elég azokat az eszközöket, melyeket tényleg sűrűn használsz vagy higiéniailag kényesnek tekinthetők. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek