Így lett népszerű az egyik legfurább magyar édesség, a téli fagyi

Retró ízek nyomában

TeliFagyi-bisected

Ha megmutatod egy külföldi ismerősödnek a téli fagyit, garantáltan meg fog lepődni.

Élelmiszeripari sorozatunkban ezúttal is egy klasszikus retró édesség, a téli fagyi eredetét tárjuk fel, ami előtt az egész világ értetlenül áll, nekünk, magyaroknak mégis mindig ott lesz a helye a szívünkben, hiszen sokunk számára gyermekkorunk egyik meghatározó édessége volt.

Így született a téli fagyi

A téli fagylalt az 1970-es években terjedt el Magyarországon. A terméket a „nyári” fagylaltok alternatívájaként kezdték gyártani, mivel úgy ítélték meg, hogy hűs volta miatt az igazi fagyi kevésbé alkalmas téli fogyasztásra. A mai szemmel igen furán ható édesség ezután az élelmiszerboltok mellett az utasellátók kínálatában is megjelent, és hamar népszerűvé vált.

A klasszikus édesség hagyományosan kakaós, vaníliás, citromos és kókuszos ízesítésű változatokban volt kapható, és mivel nem igényelt hűtést, viszonylag hosszú, 2-4 hónapos eltarthatósági idővel rendelkezett.

A téli fagyi sokak kedvence volt
A téli fagyi sokak kedvence voltWikipedia

A téli fagyi népszerűsége az 1990-es évek elején kezdett elhalványulni, amikor a szocializmus megszűnése után a külföldi gyártók termékei megjelentek a magyar piacon. A 2000-es évek végétől azonban sok más retró édességgel együtt újra divatba jött.

Sokat változott a receptje

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az eredeti téli fagyi tölcsérjébe főzött párizsi krémet töltöttek, majd azt csokoládéval vonták be. Manapság viszont már nem feltétlenül így készül a termék.

„Az olcsóbb bolti változatoknál párizsi krém helyett kakaós, vajas vagy margarinos krém kerül a tölcsérbe, a bevonathoz pedig kakaós masszát használnak, illetve előfordul, hogy a cukrot – részben vagy teljes egészében – édesítőszerekkel váltják ki.”

„A kínálatban kézműves változatok is kaphatóak, amelyek jobb minőségű alapanyagokból készülnek, és a szokásostól eltérő ízesítésük lehet” – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy mint minden édességnél, úgy a téli fagyi fogyasztásánál is a mértékletességre érdemes törekedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra