Szobanövények szaporítása: agyaggolyót, mulcsot vagy egyszerűen vizet használjak?

Szeretnél több fikuszt a lakásba, de fogalmad sincs, hogyan szaporíthatnád? A szakértőtől megtudhatod, hogy a legjobb eredmény érdekében milyen közegben érdemes gyökereztetned.

A szobanövények nevelgetése kifejezetten kellemes, de nem buktatók nélküli feladat. Új sorozatunkban ezért a témában felmerülő gyakori problémákra keressük a választ. Ebben Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője nyújt hathatós segítséget, akinek a gyökereztetésről is van egy sor építő jellegű gondolata.

Van élet a vízen túl is

Török Balázs a Díványnak elmondta, a növények vegetatív szaporodásáról akkor beszélhetünk, ha azok valamely részéből – jellemzően vágással és gyökereztetéssel – új növényt hozunk létre. Ilyen módon szaporítható a legtöbb klasszikus szobanövény is, legyen szó fikuszról, könnyezőpálmáról, agglegénypálmáról, futókáról vagy éppen viaszvirágról.

Vendégszakértőnk szerint a klasszikus gyökereztetés vízben történik. Itt főleg arra kell ügyelni, hogy minél sterilebbek legyenek a körülmények, ezért ajánlott megtisztítani a vágáshoz használt kést vagy ollót is. A vizes gyökereztetés ugyanakkor korántsem az egyetlen opció. Korábbi videójában Balázs ötféle ültetőközeget mutat be, melyekbe olyan népszerű fajok kerülhetnek, mint a viaszvirág, a nyílgyökér és az anyósnyelv:

Ahogy a videóból is kiderül, Balázs szerint a szobanövények számára ideális ültetőközeg lehet a perlit, a faaprólék vagy a sphagnum moha, de működőképes megoldás például az agyaggolyó is. Mint mondta, a nedvességet a legjobban a moha tartja meg, hátránya viszont, hogy télen hajlamos penészedni, ami könnyen átterjedhet a növényre.

A fent említett agyaggolyóról elsősorban azt érdemes tudni, hogy hosszabb ideig is képes megtartani a nedvességet, amit fokozatosan enged ki magából. A perlit és az orchidea-ültetőközegben található faháncs ezzel szemben gyorsabban kiszárad, így alkalmazásuknál fokozott figyelmet kell fordítani a rendszeres locsolásra.

A vizes gyökereztetés a legelterjedtebb, de vannak más megoldások is
A vizes gyökereztetés a legelterjedtebb, de vannak más megoldások istylim / Getty Images Hungary

Balázs hozzátette, ha sikerrel jársz, egy darabig próbálj eltekinteni a szaporított növények további bolygatásától és hagyd őket nyugodtan meggyökeresedni, mivel számukra egyfajta sokkhatással ér fel, amikor új közegbe kerülnek.

Ültetésük mindenképp trópusi növényekre igazított talajmixbe történjen, hiszen a szobanövények leggyakrabban a nem megfelelő talaj miatt rothadnak el.

Kíváncsi vagy, hogy a fenti videó készítése óta eltelt 3 hónapban melyik növény hogy érezte magát a különféle ültetőközegekben? Itt megnézheted a kísérlet eredményét is:

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra