Szobanövények szaporítása: agyaggolyót, mulcsot vagy egyszerűen vizet használjak?

Szeretnél több fikuszt a lakásba, de fogalmad sincs, hogyan szaporíthatnád? A szakértőtől megtudhatod, hogy a legjobb eredmény érdekében milyen közegben érdemes gyökereztetned.

A szobanövények nevelgetése kifejezetten kellemes, de nem buktatók nélküli feladat. Új sorozatunkban ezért a témában felmerülő gyakori problémákra keressük a választ. Ebben Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője nyújt hathatós segítséget, akinek a gyökereztetésről is van egy sor építő jellegű gondolata.

Van élet a vízen túl is

Török Balázs a Díványnak elmondta, a növények vegetatív szaporodásáról akkor beszélhetünk, ha azok valamely részéből – jellemzően vágással és gyökereztetéssel – új növényt hozunk létre. Ilyen módon szaporítható a legtöbb klasszikus szobanövény is, legyen szó fikuszról, könnyezőpálmáról, agglegénypálmáról, futókáról vagy éppen viaszvirágról.

Vendégszakértőnk szerint a klasszikus gyökereztetés vízben történik. Itt főleg arra kell ügyelni, hogy minél sterilebbek legyenek a körülmények, ezért ajánlott megtisztítani a vágáshoz használt kést vagy ollót is. A vizes gyökereztetés ugyanakkor korántsem az egyetlen opció. Korábbi videójában Balázs ötféle ültetőközeget mutat be, melyekbe olyan népszerű fajok kerülhetnek, mint a viaszvirág, a nyílgyökér és az anyósnyelv:

Ahogy a videóból is kiderül, Balázs szerint a szobanövények számára ideális ültetőközeg lehet a perlit, a faaprólék vagy a sphagnum moha, de működőképes megoldás például az agyaggolyó is. Mint mondta, a nedvességet a legjobban a moha tartja meg, hátránya viszont, hogy télen hajlamos penészedni, ami könnyen átterjedhet a növényre.

A fent említett agyaggolyóról elsősorban azt érdemes tudni, hogy hosszabb ideig is képes megtartani a nedvességet, amit fokozatosan enged ki magából. A perlit és az orchidea-ültetőközegben található faháncs ezzel szemben gyorsabban kiszárad, így alkalmazásuknál fokozott figyelmet kell fordítani a rendszeres locsolásra.

A vizes gyökereztetés a legelterjedtebb, de vannak más megoldások is
A vizes gyökereztetés a legelterjedtebb, de vannak más megoldások istylim / Getty Images Hungary

Balázs hozzátette, ha sikerrel jársz, egy darabig próbálj eltekinteni a szaporított növények további bolygatásától és hagyd őket nyugodtan meggyökeresedni, mivel számukra egyfajta sokkhatással ér fel, amikor új közegbe kerülnek.

Ültetésük mindenképp trópusi növényekre igazított talajmixbe történjen, hiszen a szobanövények leggyakrabban a nem megfelelő talaj miatt rothadnak el.

Kíváncsi vagy, hogy a fenti videó készítése óta eltelt 3 hónapban melyik növény hogy érezte magát a különféle ültetőközegekben? Itt megnézheted a kísérlet eredményét is:

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra