Rothadnak a szobanövényeid? Ezt javasolja a szakértő

Ha járatlan vagy a szobanövények gondozásában, a rothadás és a gombásodás könnyen kifoghat rajtad, ezért érdemes inkább a megelőzésre koncentrálnod. Mutatjuk, hogyan.

Szobanövényekről szóló sorozatunkban már számos fontos témát, így a megfelelő talaj összeállítását, a gyökereztetéses szaporítást és a kártevők elleni küzdelmet is érintettük. Ebben Török Balázstól, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztőjétől kaptunk segítséget, aki ezúttal az anyaggolyós nevelés előnyeiről oszt meg néhány hasznos tudnivalót.

Mitől olyan szuper az agyaggolyó?

Az agyaggolyó a hidroponia, vagyis a vízkultúrás növénygondozás egyik kiváló eszköze, ami ültetőközegként alkalmazva nemcsak a növény stabilizálását segíti, hanem porózus összetétele révén eltárolja, majd fokozatosan engedi ki magából a vizet. A gyökerek így folyamatosan nedves, párás körülmények között lehetnek, mondja Balázs.

Segít egészségesebb növényeket nevelni
Segít egészségesebb növényeket nevelniWarunporn Thangthongtip / Getty Images Hungary

Az agyaggolyós nevelés másik előnye, hogy a levegős közegnek hála nem – vagy csak nagyon nehezen – indul be a rothadás, ami különösen lényeges az olyan fajtáknál, mint a könnyezőpálmák (Monstera Deliciosa), a futókák (Epiperium és Scindapsus félék) vagy a sorozatunkban már bemutatott filodendronok (Philodendron Brasil, Philodendron Scandens stb.).

Balázs szerint az agyaggolyós neveléssel a rothadáson túl elkerülhetők a gombás megbetegedések is, hiszen a jobb szellőzés miatt a gombák nehezebben tudnak kifejlődni és elterjedni a földben. Ennél a módszernél azonban elengedhetetlen a megfelelő mértékű tápoldatozás, különben a növény nem tud tápanyagokhoz jutni.

Az agyaggolyó jó választás lehet a gyökereztetésnél is, és így talán még egyszerűbb is kipróbálni. Balázs azt javasolja, hogy tegyél belőle egy-két ujjnyi mennyiséget egy befőttesüveg vagy más edény aljába, dugd bele a kiszemelt hajtást, ügyelve rá, hogy megfelelő távolságban legyen az üveg aljától, majd töltsd fel vele három-négy ujjnyi vastagságban. Végezetül locsold meg a növényt, hogy a víz ellepje az agyaggolyók alsó egy-két ujjnyi részét. Ha bővebben is érdekel a téma, nézd meg Balázs videóját, melyben az orchideák is szóba kerülnek:

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra