Így védd meg a szobanövényeidet a kártevőktől: szakértő válaszol

A szobanövényeken élősködő kártevők sok kellemetlenséget tudnak okozni. De hogy kerülnek a növényekre, és mit lehet ellenük tenni? Új sorozatunkból ez is kiderül!

Ha nem megfelelően tartjuk őket, a szobanövények könnyen legyengülnek, ilyenkor pedig jobban ki vannak téve a betegségeknek és a kártevők támadásainak – mondta el kérdésünkre Török Balázs, sorozatunk állandó szakértője, a Lets Leaf YouTube-csatorna alapítója, aki szerint az élősködőket egy-egy szerencsétlen növényvásárlással is haza lehet hurcolni.

A szappanos víz a barátod

Török Balázs kiemelte, hogy a növényeket – ahogy az embereket is – különféle baktériumok, vírusok, gombák és kártevők fenyegetik. Ezek közül a bakteriális eredetű, illetve a vírusfertőzések ellen a legnehezebb védekezni. A legjobb, amit tehetsz, hogy készítesz egy éles, jó minőségű képet a beteg növényről a telefonoddal, majd megkérdezel róla egy hozzáértőt valamelyik kertészetben. A többi problémával, vagyis a gombás betegségekkel és a rovarkártevőkkel viszont már egymagad is elbánhatsz.

A bolti szerek mellett több házilagos megoldás is létezik
A bolti szerek mellett több házilagos megoldás is létezikMarina Troynich / Getty Images Hungary

Ha a természetes megoldásokat részesíted előnyben, akkor Balázs a neemolajat ajánlja. A bioboltokban beszerezhető készítmény sokféle kártevővel szemben hatékony, különös tekintettel az atkákra. Hasonlóképpen eredményes védekezési forma a szappanos víz is, amit egy vattára érdemes felvinned, hogy megtisztítsd vele a növényeket, miközben a pajzstetveknél például a fizikai megsemmisítés, eltávolítás is sikerre vezethet.

Ha nem riadsz vissza a vegyszerek alkalmazásától, akkor a kártevőktől a kertészetek kínálatában kapható rovar- és gombairtó szerekkel is megszabadulhatsz. Ebben az esetben szintén célszerű segítséget kérned az eladóktól, hogy olyan terméket válassz, ami biztosan képes orvosolni az adott problémát.

Balázs hozzáteszi: a téli időszakban a növényvédelem a szokásosnál is nagyobb kihívást jelent. Ilyenkor gyakrabban jelennek meg a növényeken a tripszek, illetve még inkább ki vannak szolgáltatva a gombásodásnak és más kártevőknek. Ezért is fontos, hogy az igényeiknek megfelelően gondozzuk őket és legyünk körültekintőek a locsolással.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra