Így védd meg a szobanövényeidet a kártevőktől: szakértő válaszol

A szobanövényeken élősködő kártevők sok kellemetlenséget tudnak okozni. De hogy kerülnek a növényekre, és mit lehet ellenük tenni? Új sorozatunkból ez is kiderül!

Ha nem megfelelően tartjuk őket, a szobanövények könnyen legyengülnek, ilyenkor pedig jobban ki vannak téve a betegségeknek és a kártevők támadásainak – mondta el kérdésünkre Török Balázs, sorozatunk állandó szakértője, a Lets Leaf YouTube-csatorna alapítója, aki szerint az élősködőket egy-egy szerencsétlen növényvásárlással is haza lehet hurcolni.

A szappanos víz a barátod

Török Balázs kiemelte, hogy a növényeket – ahogy az embereket is – különféle baktériumok, vírusok, gombák és kártevők fenyegetik. Ezek közül a bakteriális eredetű, illetve a vírusfertőzések ellen a legnehezebb védekezni. A legjobb, amit tehetsz, hogy készítesz egy éles, jó minőségű képet a beteg növényről a telefonoddal, majd megkérdezel róla egy hozzáértőt valamelyik kertészetben. A többi problémával, vagyis a gombás betegségekkel és a rovarkártevőkkel viszont már egymagad is elbánhatsz.

A bolti szerek mellett több házilagos megoldás is létezik
A bolti szerek mellett több házilagos megoldás is létezikMarina Troynich / Getty Images Hungary

Ha a természetes megoldásokat részesíted előnyben, akkor Balázs a neemolajat ajánlja. A bioboltokban beszerezhető készítmény sokféle kártevővel szemben hatékony, különös tekintettel az atkákra. Hasonlóképpen eredményes védekezési forma a szappanos víz is, amit egy vattára érdemes felvinned, hogy megtisztítsd vele a növényeket, miközben a pajzstetveknél például a fizikai megsemmisítés, eltávolítás is sikerre vezethet.

Ha nem riadsz vissza a vegyszerek alkalmazásától, akkor a kártevőktől a kertészetek kínálatában kapható rovar- és gombairtó szerekkel is megszabadulhatsz. Ebben az esetben szintén célszerű segítséget kérned az eladóktól, hogy olyan terméket válassz, ami biztosan képes orvosolni az adott problémát.

Balázs hozzáteszi: a téli időszakban a növényvédelem a szokásosnál is nagyobb kihívást jelent. Ilyenkor gyakrabban jelennek meg a növényeken a tripszek, illetve még inkább ki vannak szolgáltatva a gombásodásnak és más kártevőknek. Ezért is fontos, hogy az igényeiknek megfelelően gondozzuk őket és legyünk körültekintőek a locsolással.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra