Milyen föld kell a szobanövényeknek? Szakértő segít, hogyan állíthatod össze a legjobbat

A szobanövények helyes gondozásához elengedhetetlen megfelelő talajról gondoskodni, hiszen ez a legközvetlenebb környezetük, ami a tápanyagfelvételüket is meghatározza. Mutatjuk, milyen földet szeretnek.

Locsolsz, mint az őrült, de a szobanövényeid így is haldokolnak? Tehetetlennek érzed magad a kártevők inváziójával szemben? Nem tudod eldönteni, hogy a fikuszod rossznéven fogja-e venni, ha kiteszed az ablakba? Itt a lehetőség, hogy kiokosítsd magad! Új sorozatunkban Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője osztja meg tippjeit, hogy könnyebben eligazodj a szobanövények gondozásának rejtelmeiben.

Trópusi növénynek trópusi föld kell

Török Balázs szerint a jól összeállított talaj segít a növényeknek a megfelelő vízháztartás kialakításában, ami több szempontból is hasznos. Egyrészt elkerülhető vele a túlöntözés, ami rothadáshoz vezethet, másrészt a szárazabb időszakokban is védelmet nyújt a gyökerek számára, harmadrészt pedig biztosítja, hogy a növények egyenletesen jussanak hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

„Szobanövényeink többsége a trópusokról származik, ezért fontos, hogy otthon is az eredeti környezetükre jellemző közegbe kerüljenek. A trópusi talajok lazák, szellősek, növényi elemekben gazdagok és elvezetik a vizet.”

Ilyen mixet nem csak a boltokban találhatsz, akár magadnak is kikeverheted. Ahhoz, hogy a talaj laza maradjon és elvezesse a vizet, nagyobbrészt perlitre, kókuszrostra, faháncsra (vagy orchidea-ültetőközegre), esetleg sphagnum mohára lesz szükséged, de a tápanyagtartalom biztosítása, illetve a víz megtartása érdekében 20-30 százalékos arányban virágföld, humusz, tőzeg vagy ezek keveréke is kelleni fog bele.

Ha nem akarsz kísérletezni, itt egy jól bevált recept a youtubertől:

  • virágföld: 2 egység
  • kókuszrost: 2 egység
  • tőzeg: 2 egység
  • perlit: 2 egység
  • aktívszén/faszén: 1 egység

Itt pedig megnézheted a videót, amit a témáról készített: 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra