4 trükk, amivel életben tarthatod a szobanövényeidet, amíg nyaralni mész

GettyImages-1353414425

Ha nem tudod megkérni a szomszédot, hogy a nyaralásod idejére vállalja be a szobanövényeid locsolását, az alábbi trükkök életmentőek lehetnek.

A szobanövények gondozása már a hétköznapokban is sokféle kihívást tartogat, ezért nem csoda, ha aggodalommal tölt el, hogy mi lesz velük, miközben te a vízparton sütteted a hasad. Sajnos a túlöntözés nem használ, mert ugyanúgy kinyírhatja őket, mint ha kevés vizet kapnának, vagy ha mégsem, akkor sem biztos, hogy elegendő ideig tart a hatása. Tanácstalan vagy, hogy mi lenne a megfelelő megoldás? Itt van néhány trükk, ami tényleg működik!

1. Vezesd át a nedvességet

Ehhez a módszerhez szükséged lesz egy nagyobb tárgyra, amit feltölthetsz vízzel (pl. egy vázára vagy vödörre), illetve némi pamutzsinórra. Első lépésként vágj le egy darabot a zsinórból, amely elég hosszú ahhoz, hogy az egyik végét néhány centi mélyen beledughasd a növény földjébe, a másik vége pedig elérjen a rögtönzött vizes tartályod aljáig. Ha az előbbi módon elhelyezed a zsinórt, már csak arról kell gondoskodnod, hogy feltöltsd a tartályt vízzel.

A pamutzsinór lassan felszívja a vizet, ami a cserépbe jutva állandó nedvességszintet tart fenn a talajban.

Vannak bolti megoldások is, amelyek vízutánpótlást biztosítanak növényeidnek, amíg nyaralasz
Vannak bolti megoldások is, amelyek vízutánpótlást biztosítanak növényeidnek, amíg nyaralaszHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

2. Készíts saját csepegtetőrendszert

Bár a kertészetekben kész csöpögtetőeszközöket és -rendszereket is lehet vásárolni, nem feltétlenül van értelme ilyesmire költened – főleg, mivel minimális energiabefektetéssel magadnak is készíthetsz valami hasonlót. Csak fogj egy kisebb vagy közepes méretű PET-palackot, és lyukaszd ki néhány helyen a tetejéhez közel. Ezzel lényegében meg is vagy.

Amikor nyaralni mész, locsold meg növényed a szokásos módon, töltsd fel a flakont vízzel, majd gyorsan fordítsd meg, és állítsd bele a végét a földbe. Ügyelj rá, hogy a palack ne legyen túl közel a növényhez, és hogy a vége elég mélyen legyen ahhoz, hogy a föld befedje a lyukakat.

A víz lassan kifolyik a palackból, ahogy a talaj kiszárad.

Ha nagyobb cserepes növényeket szeretnél életben tartani, használhatsz borosüveget is. Egyszerűen töltsd fel vízzel, majd zárd le a palackot a hüvelykujjaddal, mielőtt megfordítanád és a földbe állítanád.

3. Töltsd fel a kádat

Ha nem vagy barkácsolós kedvedben, a célnak az is megteszi, ha feltöltöd a fürdőkádat vagy a mosogatót néhány centiméter vízzel, majd beleteszed a növényeket (ha félsz a karcolásoktól, béleld ki a kádat egy törülközővel). A cserepekben lévő föld így felszívja a vizet a gyökerekig, ezért a növények akár egy héten át is elegendő nedvességhez juthatnak belőle. Azért figyelj oda a fényviszonyokra is! Öntözés ide vagy oda, egy sötét fürdőszobában a növényeid nagy valószínűséggel nem fognak életben maradni.

Ha felfogod a párát, nyert ügyed van
Ha felfogod a párát, nyert ügyed vanAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

4. Építs üvegházat

Bonyolultnak tűnik, pedig egyáltalán nem az. A teendőd a következő: keress egy átlátszó műanyag zacskót, és húzd rá az öntözni kívánt növényre. Ha a levelei hozzáérnek, akkor szúrj le néhány karót a cserépbe, hogy távol tartsd tőlük. Ezután locsold meg a növényt, fújj egy kis levegőt a zacskóba, majd zárd le. Végül helyezd el a növényt egy olyan helyre, ahol csak közvetett fény éri (a direkt napsütéstől megsülhet). Innentől kezdve a miniüvegházad felfogja az elpárolgó vizet, ami a zacskóra lecsapódva visszacsöpög a növényre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra