Ezért sárgulnak el a szobanövényeid levelei

GettyImages-1445803761

A levelek elsárgulása az egyik leggyakoribb, szobanövényeket érintő probléma. Mutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben, és mi lehet a megoldás.

Sok házi kertész számára okoz fejtörést, hogy bár igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy szobanövényeik jól érezzék magukat, mégis előfordul, hogy azok levelei egyik napról a másikra elsárgulnak. Mivel minden növény más és más, nem létezik univerzális recept, amivel segíteni lehetne rajtuk. Ha ismerős a probléma, a legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálod egyenként kizárni a potenciális okokat. A legtöbb esetben a sárgulás az alábbi tényezőkkel függ össze.

1. Öntözési problémák

A szobanövények elsárgulásának egyik tipikus oka, hogy túl sok vagy épp ellenkezőleg, túl kevés vizet kapnak. Szakemberek szerint a túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet, ami „megfojthatja” a növényt, megakadályozva, hogy tápanyagokat vegyen a fel a talajból, míg az alulöntözés kiszáradással és tápanyaghiánnyal fenyeget.

A levelek mindkét esetben elsárgulhatnak.

A helytelen öntözés könnyen visszaüthet
A helytelen öntözés könnyen visszaüthetSara Monika / Getty Images Hungary

2. Nem megfelelő fényviszonyok

A helyzet itt is hasonló, mint az öntözésnél. Fajtájuktól függően a szobanövények számára a túl kevés vagy a túl sok fény is káros lehet. De még a megfelelő fényviszonyok sem mindig jelentenek garanciát semmire. Ha például van egy növényed, amelyik élvezi a napsütést, akkor kézenfekvő lehet, hogy az ablakpárkányra tedd. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy számos szobanövény érzékeny a huzatra.

3. Kártevők és betegségek

Az olyan kártevők, mint a takácsatkák vagy a levéltetvek, kiszívhatják a növények nedveit, ami a levelek sárgulását okozhatja. Sárga foltok megjelenéséhez vezethetnek a gombás vagy bakteriális fertőzések is. Ennek másik jellemző tünete a levelek általános elsárgulása.

4. Tápanyaghiány

Ha egy növény nem jut elegendő tápanyaghoz – mint amilyen a nitrogén, a magnézium vagy a vas –, annak szintén az lehet a vége, hogy idővel elkezd fokozatosan elsárgulni.

A szobanövények tápanyaghiány hatására is elsárgulhatnak
A szobanövények tápanyaghiány hatására is elsárgulhatnakAnSyvanych / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni a szobanövények elsárgulása ellen?

A szobanövények víz-, fény- és tápanyagigénye fajtánként eltérő lehet, így ha van egy növényed, ami láthatóan rossz bőrben van, nagy valószínűséggel arról lehet szó, hogy nem adod meg számára mindazt, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van.

Az anyósnyelv például viszonylag igénytelennek számít, ezért gyengébb fényviszonyok mellett is elvan, és nem igényel túl sok törődést, ezzel szemben a szobai futóka rendszeres, de körültekintő öntözésre tart számot.

Ezért is hasznos utánaolvasnod, hogy szobanövényeid milyen egyéni igényekkel rendelkeznek.

A locsolás aranyszabálya, hogy két öntözés között hagyd kissé kiszáradni a talajt, de ne várd meg, hogy csontszáraz legyen, illetve ügyelj arra is, hogy soha ne tocsogjon a vízben, mert ez a gombás fertőzések melegágya lehet.

Segíthet a sárga (vagy sérült) levelek mielőbbi eltávolítása is, hiszen a növény így több energiát fordíthat még egészséges részeinek fejlődésére.

A beteg leveleket érdemes eltávolítani
A beteg leveleket érdemes eltávolítaniÐððµðºñðð½Ðñ Ðð¾Ð²Ñð½Ñðºðð¹ / Getty Images Hungary

A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben valamilyen változást eszközölsz, próbálj meg türelmesnek lenni. Néha több napba is telik, mire a növény kihever egy sokkhatást, és elkezdi a felépülés jeleit mutatni.

Honnan lehet tudni, hogy már túl késő?

Ha időben beavatkozol, és már az első levelek sárgulásánál közbelépsz, akkor könnyen fordíthatsz a helyzeten. Ha azonban nem cselekszel elég gyorsan, számolnod kell azzal, hogy a növényt már nem feltétlenül lehet megmenteni. Erre utalnak a következő intő jelek is:

  • A legtöbb vagy akár az összes levél látványosan elsárgul vagy megbarnul.
  • A növény szára puhává, pépessé válik.
  • A gyökérrothadás előrehaladott stádiumba jut.
  • Erős, kellemetlen szagot érzel (ami gyakran gyökérrothadásra figyelmeztet).
  • A növény állapota a gondos beavatkozás ellenére hosszú távon sem mutat javulást.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra