Tényleg megállhat a szívünk, ha felhevült testtel ugrunk a vízbe?

GettyImages-1202923946

Jobb, ha komolyan veszed a figyelmeztetést, mert pillanatnyi könnyelműségedért nagy árat fizethetsz: a strandbalesetek gyakran tragikus következményekkel járnak.

A nyári szezonban elszaporodnak a strandokon a fulladásos esetek. Ennek kapcsán Illés Zoltán vízimentőt kérdeztük, aki nemcsak arról beszélt, hogy miért nagyon rossz ötlet felhevült testtel ugrálni a vízbe, hanem hasznos tanácsokkal szolgált a biztonságos strandoláshoz, illetve elmondta, mi a teendő, ha valaki a szemünk láttára merülne el.

Miért veszélyes felhevült testtel ugrani a vízbe?

Eleve ugrani veszélyes, főleg olyan helyen, ahol nem látjuk, mi van a vízben, és milyen mély a meder, de a kérdésre válaszolva: a hirtelen hőmérséklet-különbség a szervezet számára megterhelő lehet. Gondoljunk bele abba, hogy a test ilyenkor minden erőforrását a hűtési funkcióra fordítja, majd egy pillanat alatt merőben más körülmények közé kerül. Az idegrendszernek is fel kell készülnie. Ha erre nincs lehetősége, könnyen összezavarodhat a szervezet, aminek tragikus következményei lehetnek.

A strandbalesetek veszélyeit nem szabad félvállról venni
A strandbalesetek veszélyeit nem szabad félvállról venniAnton_Sokolov / Getty Images Hungary

Igaz, hogy hirtelen szívleállást is okozhat?

Igen, megtörténhet. Fiatalabb, egészséges szervezettel ritkábban (de megtörténhet), ellenben egy idősebb embernél – főleg, ha krónikus betegsége van – nagyon megnő a keringésmegállás(melynek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása).

Hogyan érdemes bemenni a vízbe, hogy csökkentsük a kockázatokat?

Adjunk lehetőséget a szervezetünknek a felkészülésre! Jó lehet egy gyors zuhany a parton, vagy a bemosakodás a térdig érő vízben. Jó megoldás az is, ha lassan sétáltunk, vagy ereszkedünk be a vízbe. Az idegrendszer néhány másodperc alatt képes reagálni, és felkészíti izmainkat, ereinket az új körülményekre.

Mit tegyünk, ha látjuk, hogy valaki elmerül a vízben?

Azonnal hívjunk segítséget. A strandokon van vízimentő, valaki szaladjon, és szóljon neki, de a legjobb, ha a szemtanú szemmel tartja azt a helyet, ahol a bajbajutott elmerült, vagy ha ő még a felszínre tud jönni, akkor a bajbajutottat. Így tudja majd a segítőt, a mentőt a megfelelő pontra navigálni. Ha nincs a parton vízimentő, akkor azonnal hívjuk a VMSZ riasztási számát (+36/30 383-8383), vagy ajánlom az ingyenesen letölthető és használható Balatonhelp alkalmazást. Ez az alkalmazás egy gombnyomással hív segítséget, közben a készülék helyadatait elküldi nekünk, tehát mi pontosan tudjuk, hova kell indulnunk. Minden más esetben a 112-es segélyhívó is megfelelő lehet.

A mentést bízd a profikra!
A mentést bízd a profikra!microgen / Getty Images Hungary

Mennyi időn belül kell érkeznie a segítségnek, hogy az illető menthető legyen?

Nem lehet meghatározni, mennyi idő telhet el, de az biztos, minél előbb érkezik a segítség, annál több az esély a túlélésre. Az viszont fontos, hogy mély vízből, úszva ne próbáljuk kimenteni a bajbajutottat, mert nagyon nagy az esélye annak, hogy magunk is bajba kerülünk. A vízimentők is csak a legutolsó lehetőségként kezdenek eszköz nélküli közvetlen mentést.

A legjobb természetesen az lenne, ha soha senki nem látna ilyet, vagyis ha sikerülne a vészhelyzeteket időben megakadályozni. Itt is kérünk mindenkit: vigyázzanak magukra, figyeljenek másokra is, és tartsák be a fürdőzési szabályokat! Strandolásra válasszanak olyan helyet, ahol biztosan van vízimentő, és ha ő valamit kér, valamire figyelmeztet, fogadják meg a tanácsait. Balesetmentes nyarat kívánunk mindenkinek!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra