Innen tudhatod, hogy érett-e a sárgadinnye

GettyImages-182888972

Mutatjuk, honnan lehet tudni, ha a sárgadinnyét éretlenül, vagy épp ellenkezőleg, túl éretten szedték le.

A sárgadinnye kissé háttérbe szorul a görögdinnye árnyékában, holott mindkét gyümölcsről ugyanúgy elmondható, hogy nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az uborkával és cukkinivel is rokonságot ápoló sárgadinnye nagy előnye, hogy alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, miközben tele van értékes tápanyagokkal, köztük A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminnal, vassal, kalciummal és foszforral.

Már az egyiptomi freskókon is szerepelt

Egyes vélemények szerint a sárgadinnye Ázsiából, azon belül is Indiából származik, míg mások úgy gondolják, hogy Perzsia lehet az őshazája. A gyümölcs már az egyiptomi freskókon is megjelent, sőt Homérosz is említi az Iliász című eposzban.

Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél.

Első magjait örmény kereskedők hozták Európába, majd a kontinensen Spanyolországban kezdték tömegesen termeszteni valamikor a 7. században. Manapság az Egyesült Államok, Törökország és Irán tartozik legnagyobb exportőrei közé.

A sárgadinnye számos egészségügyi előnnyel bír
A sárgadinnye számos egészségügyi előnnyel bírroman023 / Getty Images Hungary

Számos kedvező élettani hatása van

A sárgadinnye előnyei között említhető, hogy segít helyreállítani a bőr egészségét, csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét, és védelmet nyújt a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen. Az utóbbi hatás elsősorban antioxidánsként működő flavonoidjainak köszönhető, amelyek semlegesítik az oxidatív stresszért, illetve a számos krónikus betegség megnövekedett kockázatáért felelős szabad gyököket.

Érdemes kiemelni a gyümölcs magas káliumtartalmát is, ami támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását, karbantartja a szívet, gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Várandós anyák számára különösen hasznos lehet a fogyasztása, mivel elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását, ezáltal csökkenti a vizenyősödést.

Emellett gazdag élelmi rostokban, valamint béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában is, amely védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, C-vitamin-tartalma révén pedig erősíti az immunrendszert.

Egy adag (160 gramm) sárgadinnye a napi ajánlott C-vitamin-beviteli érték több mint 100 százalékát fedezi.

Innen tudhatod, hogy érett-e

Fontos tudni, hogy a sárgadinnye mérete nem függ össze érettségével, csupán termőhelyére utal: jobb körülmények között nagyobbra nő. Ha azonban a méretéhez képest nehéznek tűnik, akkor frissen szedhették. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt tanácsolja, hogy a vásárlásnál

kerüld a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

Az, hogy a sárgadinnye érett-e, leginkább az illata alapján dönthető el. Ehhez a kocsánnyal szembeni végét érdemes megszagolni, amelynek kellemes aromájúnak kell lennie.

Az illata árulja el, hogy érett-e
Az illata árulja el, hogy érett-eTetra Images – Jessica Peterson / Getty Images Hungary

Ha nem érzel semmit, az annak a jele, hogy az adott darabot túl régen vagy éretlenül szedték le. Amennyiben viszont túlságosan erős, savanykásba hajló illata van, túlérett lehet, vagyis elkezdett belülről erjedni.

Minél érettebb, annál több benne az antioxidáns.

A sárgadinnye hűvös, napfénytől védett helyen 5-6 napig tartható el. Ha nem akarod, hogy átvegye más élelmiszerek illatát, érdemes becsomagolnod, de megmosni csak fogyasztása előtt szabad. Kéne egy kis segítség a görögdinnye vásárlásához is? Alábbi cikkünkből hasznos tippeket kaphatsz:

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra