Így válaszd ki a tökéltes görögdinnyét! – Mindjárt indul a szezon!

GettyImages-159615067

Vannak igazi professzorai a görögdinnye kiválasztásának. Kopogtatás, a külcsín és a méret árulhatja el, melyek a tökéletes példányok. Ha édes, lédús zöldségre vágysz – merthogy botanikai szempontból nem gyümölcs –, érdemes követned tanácsainkat.

A behűtött dinnye igazi csemege a kánikulai napokon. Csökkenti a vérnyomást és egyes daganattípusok kialakulásának esélyét, gazdag C-, B1-, B3- és B6-vitaminban, kalcium-, magnézium-, rost-, és káliumtartalma is magas. Június végén, július elején kezdődik általában a szezon – az enyhén esős, de meleg idő, ami igazán kedvez a termésnek –, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyaszthatod. A néphagyomány szerint akkor Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz.

Mélysárga folt – elég időt volt a napon

A tökéletes dinnye kiválasztásához először érdemes a héját megvizsgálnod. Ha nagy, sárga foltot látsz rajta, az már jó jel, ám nem mindegy, milyen a színe. A mélyebb, sötétebb sárga, azt jelenti, hogy ott hosszabb ideig érintkezett a talajjal, tehát elegendő időt volt a napon.

A mézédes dinnyére a héja alapján is rátalálhatsz
A mézédes dinnyére a héja alapján is rátalálhatszbanjongseal324 / Getty Images Hungary

Hálós minta és barna foltok – a méhek gyakran látogatták

A csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választanod, amin hálós mintát fedezel fel, és néhány barna folt is ékesíti. Ezt azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, márpedig ettől a dinnye húsa is édesebb lesz. 

Válassz közepes méretet – édesebb lesz a görögdinnye

A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, megfigyelték, hogy a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. A közepes méretűek azok, amelyekben nem fogsz csalódni, ám felhalmozott dinnyék esetében inkább felülről válasszunk, mert az alsók megnyomódhatnak, és ezáltal romolhat a minőségük. 

Ne válaszd azt a dinnyét, aminek még zöld a kocsánya
Ne válaszd azt a dinnyét, aminek még zöld a kocsányatchara / Getty Images Hungary

Száraz kocsány – érett dinnye

A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még zöld, ne vedd meg a zöldséget, mert azt jelzi, hogy úgy szedték le a termést, hogy még nem érett be, míg ha száraz, nyert ügyed van. Még egy fontos jel; ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen. 

A csíkos dinnyehéjon sok árulkodó jel van
A csíkos dinnyehéjon sok árulkodó jel vanRichVintage / Getty Images Hungary

Kongó hang – finom a húsa

A szezon kezdetével új népi játék indul el a piacokon és a hipermarketekben: a dinnyekopogtatás. Ha jól hallgatózol, te is kifoghatod a legtökéletesebb ízű példányt. A kongó hang zene füleidnek, hiszen jó termésre utal, ám ha tompa a visszhang, a görögdinnye húsa puha és kezd kásásodni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra