A Google újítása után sokkal idegesítőbb lesz az internetezés

GettyImages-1280558130
Olvasási idő kb. 2 perc

A Chrome felhasználóit érinti az a változás, ami miatt nem lehet tovább használni a régi bővítményeket. Különösen a reklámok tiltása lehet érzékeny pont, ez sem fog működni a jövőben.

A Google Chrome böngészője a Manifest V3 nevű új platformra áll át. Ez a lépés azt eredményezi, hogy számos régebbi, nem fejlesztett Chrome-bővítmény eltűnik a kínálatból. Ezek között van a reklámok tiltása is, új blokkolót kell keresni majd az eddigi helyett, különben elég idegesítővé válhat az internetezés.

A reklámok tiltása is a múlté

A 9to5google információi szerint a még Manifest V2-re épülő bővítmények 2025 elejére válnak használhatatlanná, de az átállás fokozatosan fog végbemenni. A felhasználók idén júniustól találkozhatnak figyelmeztetéssel a bővítmények oldalán (chrome://extensions), amely tájékoztatja őket arról, hogy a V2-re épülő kiegészítőik támogatása hamarosan megszűnik.

A reklámok tiltása nem fog működni a régi bővítménnyel
A reklámok tiltása nem fog működni a régi bővítménnyelGuido Mieth / Getty Images Hungary

Ezek a bővítmények már nem lesznek fenn a Chrome áruház kínálatában, a régi platformra épülő kiterjesztéseket fokozatosan vezetik ki. Ezek közé tartozik a jelenlegi hirdetésblokkoló is, aminek hiányában igencsak idegesítővé válhat a böngészés. A Google nem közölte a pontos dátumot, de megerősítette, hogy a folyamat mindenkit érint 2025 elejéig.

Némi megnyugvást jelenthet, hogy a bővítmények nem válnak azonnal használhatatlanná, egy ideig még visszaállíthatók lesznek egy kapcsoló segítségével. Idővel azonban ez a lehetőség is megszűnik, és a felhasználóknak új, Manifest V3-ra épülő bővítmények után kell nézniük. 

A dolog technikai háttere az, hogy a reklámok letiltásához bizonyos programkódokat figyelnek a blokkolók. Ezért a másik oldalon ülő fejlesztők folyamatosan változtatják ezt a kódot, hogy a blokkoló ne ismerje fel a hirdetéseket.

Biztos te is találkoztál már vele, hogy a Google cégcsoportjához tartozó YouTube videói már el sem indulnak addig, amíg nem kapcsolod ki a blokkolót. Ez a mostani változtatás pedig még inkább lehetetlenné teszi, hogy megszabaduljunk a reklámoktól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek