Ezeken a rejtett helyeken penészedik a lakásod, ha nem figyelsz

GettyImages-940962120

A penész szinte bárhol megbújik a lakásban, legyen szó régi vagy új építésű ingatlanról. A nyirkos, hideg idő beálltával főként az alulfűtött otthonokban még nagyobb az esély arra, hogy a penészgombák megtelepednek.

Az otthon az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, ahol pihenhetünk, és ahol szellemileg és fizikailag is feltöltődhetünk. A penész megjelenése azonban sokat ronthat a komfortérzetünkön, nem beszélve arról, hogy óriási egészségügyi kockázatot jelent mindannyiunknak, különösen a kisgyermekre nézve.

Milliók életét keseríti meg a penész

A nedves, hűvös és a szellőzetlen lakás a penész melegágya. A kiteregetett, száradó ruha, valamint a főzés vagy fürdés közben keletkező óriási pára pedig még tovább ront a helyzeten.

A lakásban kiteregetett ruhák megnövelik a lakás páratartalmát, ami elősegíti a penészedést
A lakásban kiteregetett ruhák megnövelik a lakás páratartalmát, ami elősegíti a penészedéstKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Nem véletlenül hivatkoznak a penészre gyakran csendes gyilkosként, és bár a kifejezés talán kissé drámainak hangzik, a penész által okozott veszély nagyon is valós, és sokakat fenyeget: az európaiak 13 százaléka, vagyis csaknem 70 millió ember él olyan lakásban, ahol a falak vagy a tető nedvesedik vagy beázik. Magyarországon a lakosság 22 százaléka él ilyen lakásban, vagy ahol a padló vagy az alapozás nedves, esetleg az ablakkeretek vagy a padló korhad. Ez nem csak a levegő minőségét és a komfortérzetet befolyásolja. A sarkokban növekvő penész asztmát és különböző légúti megbetegedéseket is okozhat, a beázások pedig lassan, de biztosan károsítják az épületeket. 

Súlyos betegséget is okozhat

Ha észrevesszük, hogy az otthonunkban felütötte a fejét a penész, érdemes minél előbb megszabadulni tőle, mert gyorsan elszaporodik, és egyre nagyobb helyet foglal magának. Nem beszélve arról, hogy a penész nemcsak ott tanyázik, ahol látjuk, hanem ott van mindenhol, még a levegőben is.

A lakásban rejtőző penész számos betegség kialakulását okozza
A lakásban rejtőző penész számos betegség kialakulását okozzaKobus Louw / Getty Images Hungary

Sokunk szervezete érzékeny lehet a penészgombákra, amik zihálást, orrdugulást vagy viszkető, könnyező szemeket okozhatnak.

Ha ezt a csendes gyilkost nem számoljuk fel a lakásban, illetve az általa okozott tüneteket nem kezelik, a penész nagyon megbetegíthet, ráadásul a spórák megtelepedhetnek a tüdőben.

Hol keressük, hogy néz ki?

A lakásban megjelenő penész az esetek többségében nem mérgező, ettől függetlenül érdemes gyorsan megszabadulni tőle, hiszen a penész színe nem jelzi, hogy mennyire veszélyes. Általában nyálkás vagy bolyhos, esetleg porszerű a megjelenése, és jellemzően zöld, szürke vagy fekete a színe.

Függetlenül attól, hogy az ingatlan mikor épült, megjelenhet a lakásban a penész
Függetlenül attól, hogy az ingatlan mikor épült, megjelenhet a lakásban a penészcmannphoto / Getty Images Hungary

Miután a penész beágyazódik a felületbe, amelyen növekszik, sokkal nagyobb kihívást jelent eltávolítani, mint gondolnánk. A penész által igen kedvelt hely a mennyezet, a falak, a fából, a papírból és a bőrből készült felületek.
A penész azonban bárhol megjelenhet, ahol megtelepedéséhez ideális feltételeket talál. Legyen az az új építésű otthon rosszul szigetelt fala vagy az ágy mellé helyezett falvédő mögötti terület.

Ha a téglaépítésű házba még a nedves falak közé költözik be a család, a magas páratartalom kedvez majd a penészgombák megtelepedésének. A könnyűszerkezetes házak sincsenek biztonságban, ha a falak nincsenek kellőképpen szigetelve.

Kellemetlen „vendég” a lakásban

A legismertebb penészlelő helyek a lakásban a fürdőszobában és a konyhában lévő sarkok. A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, ezért érdemes mindenképp megvizsgálni a fürdőszobában a mosdó alatti részt, a kád melletti vízszigetelést, a szobanövények cserepeiben is szívesen megtelepszik, de ott lehet a konyhában a mennyezet sarkában, a mosogató mögötti területeken, vagy az ajtók, ablakok környékén.

A tapéta alatt és a gipszkarton mögött is megbújhat a penész
A tapéta alatt és a gipszkarton mögött is megbújhat a penészAitor Diago / Getty Images Hungary

Nem csak a látványos helyeken jelenhet meg a penész, érdemes benézni a bútorok mögé is. A spórák akár a tapéta alatti területeken is megtelepedhetnek, különösen kedvelt számukra a fűrészporos tapéta által biztosított környezet. Ilyen esetekben a tapéta alatt megindult penészesedésre gyakran csak egy-két gyanús folt, elszíneződés figyelmeztet.

A lakásban akkor is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ha penésznek látszólag nyoma sincs.

A probléma ilyenkor a gipszkarton falak mögötti területen keresendő, ahonnan a mikrorepedéseken átjuthatnak a spórák, melyek légúti panaszokat okozhatnak.
Kiváló rejtekhelye a penésznek a lakásban lévő hangszigetelés vagy álmennyezet.

A hipó a leghatékonyabb ellenszer

A penész ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha megszüntetjük a problémát kiváltó okokat. Ehhez először ki kell derítenünk, hogy emberi hiba miatt alakult ki, vagy inkább az épület tulajdonságai tehetnek róla. Ez utóbbi esetben érdemes szakember segítségét kérni, aki felméri a problémát, és szakszerű segítséget tud nyújtani a kellemetlen helyzet megszüntetéséhez.

A penészt semmiképpen se dörzsöléssel akarjuk eltüntetni
A penészt semmiképpen se dörzsöléssel akarjuk eltüntetnionebluelight / Getty Images Hungary

Bármi legyen is a penészedés oka, igyekezzünk a gombákat minél előbb kiirtani. Fontos, hogy semmi esetre se kezdjük el törölgetni, ugyanis azzal többet ártunk, mint használunk. 

Törölgetéssel ugyanis nem szüntetjük meg a penész okát, sőt, még szét is szórjuk a helyiségben a spórákat, ami később még több penészes foltot eredményezhet.

Penész ellen vegyszerrel és vegyszermentesen is védekezhetünk attól függően, hogy milyen mértékű problémáról van szó, és melyik megoldást tartunk fontosnak higiéniai vagy egészségügyi okokból. 

Ha házilag szeretnénk megszabadulni a penésztől, bevethetjük ellene az ecetet, ám tudni kell, hogy bár így eltávolítjuk a felszíni penészt, de a penészgombák egy része hátramarad, ezért a probléma előbb-utóbb újra jelentkezni fog.

A sós oldat használata is elterjedt védekezés a penész ellen, ahogyan a hipó is, amely az egyik leghatékonyabb szer penész ellen. 

A bórax forró vizes oldatát nemcsak fali penész, hanem penészes bútorszövetek megtisztítására is használhatjuk. Az ezüstkolloid penész ellen is hatásos szer, ahogyan a teafaolaj is, melyet töményen vagy citromos vizes oldatban elkeverve is alkalmazhatunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek