Miért jó a növényfal, és hogy lehet házilag elkészíteni?

Szeretnél több növényt esztétikus körülmények között, kisebb helyen tartani, és nem riadsz vissza egy kis barkácsolástól sem? Akkor a növényfalat neked találták ki!

Persze itt nem akkora falra kell gondolni, mint ami az irodákat és fogadótereket díszíti, a házi verzió általában kisebb léptékű, így az íróasztalon vagy a szoba egyik sarkában is elfér – mondja Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban hasznos tanácsokkal segíti a szobanövények gondozását. Ez azt is jelenti, hogy kiépítése jóval alacsonyabb költségekkel jár. Amire az irodában százezreket vagy milliókat áldoznak, az otthon kijön néhány ezresből, de semmiképp nem kerül többe tízezer forintnál.

Mi kell hozzá?

Először is szükséged lesz egy tartószerkezetre, aminek elég masszívnak és stabilnak kell lennie ahhoz, hogy elbírja a növények és a nedves föld súlyát. Balázs szerint a célnak egy képkeret is megfelel, ami lehet régi vagy új is, de ha szeretsz barkácsolni, valamilyen faanyagból magadnak is összeállíthatod.

Minden esetben gondoskodni kell róla, hogy a fafelület vízhatlan legyen,

hiszen enélkül könnyen átnedvesedik, ami penészesedéshez vezethet. Balázs a nagyobb kereteket lakkal vagy olajjal kezeli, míg a kisebbeket egyszerűen vastag műanyag zacskóval vonja be, és ezt tanácsolja neked is! A következő dolog, ami kelleni fog, az a kertészetekben beszerezhető geotextília vagy -film, amely képes megtartani a növényeket a földjükkel együtt. Ebből célszerű olyat választani, ami átengedi a nedvességet, mert különben a növények számára kialakított zsebekben megállhat a víz, ez pedig a gyökerek rothadásához vezethet.

A páfrányok mellett futónövényekkel és filodendronokkal is be lehet ültetni
A páfrányok mellett futónövényekkel és filodendronokkal is be lehet ültetniTörök Balázs

Érdemes számolni azzal is, hogy a földből így könnyebben elpárolog a víz, ezért az ültetést követő hetekben az öntözés fokozott figyelmet igényel, nehogy véletlenül kiszáradjanak a növények. Balázs hozzáteszi, nem elhanyagolható szempont a növények mérete sem, hiszen a cserepes neveléshez képest az átültetés jóval körülményesebb lehet. Éppen ezért próbáld eleve úgy elrendezni őket, hogy a következő években minden fajnak, így a futóféléknek is jusson elegendő hely a növekedéshez. További részletek az alábbi videóban:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra