Ennek a szuperegészséges déligyümölcsnek a rokona még hatékonyabb

GettyImages-905960056

A mandarin és a narancs annyira hasonlítanak, hogy akár össze is keverhetnénk őket. De azért az ízükön kívül is van közöttük különbség.

A téli időszakban, mikor kevesebb lehetőségünk van hazai friss gyümölcs fogyasztására, előtérbe kerülnek a déligyümölcsök.

Olyannyira kapcsolódnak ehhez az időszakhoz, hogy kiskoromban, mivel a déli kifejezés totál értelmetlennek tűnt, téli gyümölcsként emlegettem őket, amin persze a szüleim jókat derültek.

Akár téli, akár déligyümölcsök, nem maradhat el a Mikulás-csomagból a mandarin, és a szegfűszeggel díszített narancs is kötelező karácsonyi díszítőelem, ami nem mellesleg hihetetlen illatfelhővel tudja elárasztani az otthonunkat. Ugyanakkor az ünnepi időszakokon kívül is gyakran eszünk belőlük: mindkettő finom, és mindkettőt érdemes fogyasztani, de megvannak a saját erősségeik.

Kicsi narancs vagy nagy mandarin?

A boltban válogatva, első ránézésre nem mindig egyértelmű, melyik gyümölccsel is van dolgunk, hisz nagyon hasonló a megjelenésük, ami nem is véletlen, hisz egy családból származnak. Régebben még egyszerűen elintéztem annyival, hogy a mandarin a kisebb, a narancs a nagyobb, de ahogy egyre újabb fajták érkeznek hozzánk, előfordul, hogy

a méret már nem feltétlenül meghatározó tulajdonság.

Bár általában igaz ez az állítás, és a kókuszdió méretű gömbök esetében egyértelműen nyomra vezető infó, de az is előfordul, hogy egy mandarin akkora vagy akár nagyobb, mint egy kisebb narancs.

Első ránézésre nehéz eldönteni, hogy mandarin vagy narancs
Első ránézésre nehéz eldönteni, hogy mandarin vagy narancsEriko Koga / Getty Images Hungary

A formájuk árulkodó lehet

Azért ha jobban szemügyre vesszük őket, feltűnhet némi különbség. Ha színben hasonlóak is, a mandarin gyümölcse nem teljesen gömbölyű, legtöbbször inkább kicsit lapítottabb formája van. De ha a szemünk mellett a kezünket is munkára fogjuk, akkor érezhetjük, hogy a narancs feszesebb, tömörebb, míg a mandarin inkább ruganyosabb. 

A héjukban is van különbség, mert a narancsfajták között sokkal több a vastagabb héjú, amiket általában egyszerűbb pucolni is.

A narancshéj hasznosabb

Ez a vastag, lédús, illatos külső borítás gyakran nem is kerül azonnal a szemétbe, inkább a radiátoron pihen pár napig, amíg még illatozik, de ha nem kezelték vegyszerekkel, akkor ehető is. Leginkább kandírozott formában finom, vagy ízesítéshez is használhatjuk a narancs héját, mondjuk süteménybe reszelve. Találunk persze narancsot is vékony borítással, de azt mintha direkt kiszúrásból növesztette volna magára, hogy ha már megesszük, legalább szenvedjünk előtte kicsit a hámozással. Ezzel szemben egy mandarin héja szinte leesik a gerezdekről, viszont jellemzően vékony, és sokkal kevesebb illóolaj található benne, így illatosításra nem olyan alkalmas, mint a nagytesóé. 

Na de melyik az egészségesebb?

Aki evett már belőlük, el tudja dönteni, melyik áll közelebb az ízléséhez, melyiket fogyasztja szívesebben, és természetesen mindkettő egészséges. 

Gyümölcsfogyasztás terén is igaz, hogy a legjobb, ha minél változatosabb az étrendünk,

így nem feltétlenül kell választani mandarin és narancs között, de mindkettőnek megvannak a maga erősségei összetételüket tekintve. Ha ezeket a szempontokat is figyelembe szeretnénk venni étrendünk összeállításához, akkor szolgálunk egy kis segítséggel. 

Amikor tényleg a mandarin a kicsi, a narancs a nagy
Amikor tényleg a mandarin a kicsi, a narancs a nagyVladTeodor / Getty Images Hungary

Amiben mindkettő jó

Mind a narancs, mind a mandarin tartalmaz jelentős mennyiségű:

  • riboflavint (B2-vitamin), ami idegrendszerünk és emésztőrendszerünk megfelelő működésében kap szerepet,
  • niacint (B3-vitamin), ami elengedhetetlen az ideg-, a keringési és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez,
  • pantoténsavat, (B5-vitamin), ami fontos a mellékvese normális működéséhez,
  • piridoxint (B6-vitamin), aminek legfontosabb szerepe az aminosavak és fehérjék anyagcseréjében és átalakulásában van,
  • folátot (B9-vitamin), ami a sejtnövekedésben és DNS-képzésben kap szerepet.

A narancs erőssége

Bár a mandarinban is található jelentős mennyiségű C-vitamin, a narancs ebben jócskán megelőzi. Közel 70 százalékkal többet tartalmaz ebből a fontos vitaminból, ami többek között erősíti immunrendszerünket, segít a vas felszívódásában, valamint a regenerációban, a sebgyógyulásban és számos anyagcsere-folyamatban vesz részt.

A másik vitamin, amiből a narancsban többet találhatunk, bár a mandarinban sincs kevés, az a tiamin (B1-vitamin), ami a szívizom és az idegsejtek megfelelő működését segíti.

Ha a rostfogyasztásunkat szeretnénk fellendíteni, akkor a narancs a jobb választás, mert 33 százalékkal többet tartalmaz, mint a mandarin. Rostfogyasztásunk nemcsak az emésztésünk szempontjából fontos, de segít egészségesen tartani a bélflóránkat, amivel nagymértékben támogatja immunrendszerünket, valamint fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Jó, ha mindkettőből van otthon
Jó, ha mindkettőből van otthonMehmet Hilmi Barcin / Getty Images Hungary

Amiért érdemes a mandarin mellett dönteni

Azért ne gondoljuk, hogy a mandarin teljesen alulmarad ebben a megmérettetésben. Az ő erőssége a béta-karotin, amiből szervezetünk az A-vitamint állítja elő, és a mandarinban 209 százalékkal több található, mint a narancsban. Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a látásunk megőrzésében, a bőr és a nyálkahártyák egészségének megtartásában, valamint a növekedésben is.

Kutatások azt is alátámasztották, hogy magas zsírtartalmú étrend esetén a mandarin fogyasztása mérsékli a metabolikus szindróma hatásait. Nagy mennyiségű nobiletin- és a tangeretintartalmának köszönhetően csökkenti a zsigeri zsír mértékét és a gyulladást a szervezetben. 

Az ízük dönt

Most már tisztában vagyunk a beltartalmi értékeikkel, de valószínűleg azt, hogy melyiket választjuk, leginkább az ízük dönti el. Íz tekintetében is van különbség, amit leírni igen nehéz, de míg a narancs íze a mézédestől a szájösszehúzós, inkább citromra emlékeztetően savanyúig terjedő skálán bárhol elhelyezkedhet, annyi biztos, hogy mandarinból én még savanyút nem kóstoltam, maximum nem volt különösebb íze. Bármelyik mellet döntünk, jól járunk, de a legjobb, ha mindig van otthon mindkettő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra